НОВИНИ

Разкриват допълнителни легла за COVID болни в София

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:03, 21.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Здраве

Допълнителни болнични легла за COVID болни ще бъдат разкрити при нужда в София. Това заяви здравинят министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на столични болници и РЗИ.

"Ако излизате да си изхвърляте боклука и сте сам по пътя от входа на жилището, в което живеете до кофата за боклук, няма да носите маски. Но ако чакате на една опашка за PCR-тестове, това, което видяхме по тв, без отстояние един от друг, или чакате на опашка да си подадете документи за нова лична карта или да си смените книжката на дълга опашка пред хранителен магазин, където няма дистанция, там ще трябва да носите маска. Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение. Основният проблем, който имаме в цялата страна, е персоналът. Това са лекарите, сестрите, които са изключително изморени, голям част от тях вече почват да са позитивни, голяма част от тях са под карантина, това е единственото нещо, което ни притеснява. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим", каза Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Всяка една болница, независимо колко е голяма, и дали тя е частна или държавна, ще се наложи да отдели 10% от леговия си капацитет именно за болни с COVID-19.

Относно контрола за спазване на мерките и носенето на маски на открито здравният министър каза, че ще бъдат сформирани мобилни екипи, в които дори ще влиза и полицията и те ще имат право да санкционират всеки, който не носи маска, когато това се изисква от заповедта.

На този фон в днешния ден за съжаление имаме нов рекорд на заразени с COVID-19 - 1336 нови случая, но с уточнението, че са направени и по-голям брой тестове 11 505.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще заведе иск срещу пакета "Мобилност" в Съда на ЕС
България ще заведе иск срещу пакета "Мобилност" в Съда на ЕС
Любомир Кючуков: Случаят с Навални нанесе силен удар върху международния имидж на Русия
Любомир Кючуков: Случаят с Навални нанесе силен удар върху международния имидж на Русия