НОВИНИ

Още двама заразени с коронавирус от общината в Русе

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Първият човек у нас, диагностициран за втори път с COVID-19, е заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев. Първата му положителна проба е била преди 4 месеца. В момента се лекува от пневмония в Белодробната болница в Русе, състоянието му е добро.

Предположението на медицинските специалисти от Белодробната болница в Русе е, че реинфекцията е настъпила, защото при първото заразяване с COVID-19 в началото на лятото, зам.-кметът Енчо Енчев не е развил достатъчно антитела в организма си.

Категорично отхвърлят варианта първият му PCR тест да е бил неточен. Но каквато и да е причината за повторното заразяване - едно е сигурно - коронавирусът е много по-непредсказуем от очакваното и медиците у нас не са се сблъсквали с подобен случай досега.

"При всички случаи е уникално. Може би да има някакво обяснение, ако не са изработени достатъчно количества антитела при първата среща с вируса… Нямаме информация за нито един тест, който е възможно да бъде разменен", каза д-р Светослав Дачев - управител на Белодробна болница - Русе.

Още в неделя Енчо Енчев се почувствал зле и потърсил лекарска помощ. Предупредил е и колегите си. В сградата на Общината е направена пълна дезинфекция.

"Той не е бил с нас на работа, тъй като предната седмица беше командировка. За себе си не се притеснявам. Вземаме мерки, носим маски в службата. Имаме дезинфектанти", каза Пенчо Милков - кмет на Община Русе.

Днес положителен резултат за коронавирус даде и друг заместник-кмет на община Русе Димитър Недев. От белодробната болница казаха, че от петък има ръст на приетите с коронавирус - на ден постъпват по 5-6 пациенти. До момента са разкрити 12 легла, а болните са 20-сет.

"Най-вероятно до утре ще станат 30 болните, в момента сме в процес на разкриване на нови 12 легла. Просто се опитваме да отговорим на наплива на пациентите", каза д-р Светослав Дачев - управител на Белодробната болница в Русе.

В Белодробната болница очакват да подпишат клиничната пътека за COVID-19, тъй като вече изнемогват финансово, защото за лечението на болните с коронавирус и допълнителните защитни средства се правят много разходи.

С коронавирус е диагностициран и председателят на Общинския съвет на Русе Иво Пазарджиев. Въпреки недоволството на някои общински съветници, заседанието им утре няма да бъде отменено.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облъчват с бактерицидни лампи класните стаи в русенско училище
Облъчват с бактерицидни лампи класните стаи в русенско училище
При 50% от капацитета си ще работят нощните заведения в Пловдив
При 50% от капацитета си ще работят нощните заведения в Пловдив