НОВИНИ

Посолството на Азербайджан у нас отдаде почит към загиналите след изстреляна от Армения балистична ракета

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:06, 21.10.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Група граждани се събра днес пред посолството на Азербайджан в София, за да отдадат почит към загиналите в резултат на изстреляна от страна на Армения балистична ракета срещу населението на град Гянджа.

Посланикът на Азербайджан посочи, че тази атака, по силата на Женевската конвенция, се определя като военно престъпление. И изтъкна, че то е извършено по време, когато е имало договорено временно хуманитарно примирие.

От посолството и събралите се хора осъдиха тези действия и благодариха на Европейския съюз, че е изразил еднозначна подкрепа за Азербайджан.

Д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България: Днес ние отдаваме почит на азербайджанските деца, жени, които загинаха в резултат на изстреляна от страна на Република Армения балистична ракета срещу мирното население на град Гянджа. Това е вторият по големина град в Азербайджан и той се намира далеч от зоната на бойните действия. В резултат на тази атака, която по Женевската конвенция се определя като военно престъпление, престъпление против човечеството, загинаха 25 цивилни, а 79 бяха тежко ранени. Повече от 20 жилищни сгради бяха разрушени. Голямо количество хора останаха под развалините. Това престъпление беше извършено и двата пъти, когато имаше договорено временно хуманитарно примирие, и двете атаки бяха извършени през нощта, в 1 часа и в 2 часа съответно, за да се засегнат голямо количество хора. Ние еднозначно осъждаме това престъпление. И сме благодарни на Европейския съюз, че изрази еднозначна подкрепа към Азербайджан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят Пловдивския театър заради случай на COVID-19
Затварят Пловдивския театър заради случай на COVID-19
Антимонополният скандал: Ще се разпадне ли Гугъл след обвиненията на САЩ
Антимонополният скандал: Ще се разпадне ли Гугъл след обвиненията на САЩ