НОВИНИ

Личните лекари вече поставят противогрипни ваксини на хората над 65 години с хронични заболявания

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:22, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
Здраве

Личните лекари вече поставят противогрипни ваксини на хората над 65 години с хронични заболявания. През тази година по националната програма са осигурени 180 000 дози.

Така ще бъдат обхванати над 15% от възрастните хора. Медици обясняват, че ваксината може да предпази от тежки усложнения след грип.

Ваксините се доставят на семейните лекари по предварителна заявка от тях. Приоритетно се имунизират хората с хронични заболявания. През миналата година имунизациите започнаха през ноември.

Пенка и Здравко са семейство от 45 години. И двамата са с хронични заболявания и не пропускат да се ваксинират срещу грип. За втори път имунизацията им е безплатна.

"Винаги си вървим комплект двамата. Миналата година ние нямахме заболявания. Той въпреки, че е на такава възраст ходи и поработва от време на време. И има контакт с повече хора. Аз нямам толкова контакт", каза Пенка Чавдарова.

"Придобиваш някакъв имунитет спрямо тези настинки, грипове, които са предпоставка за усложнения", заяви Здравко Чавдаров.

Семейство Чавдарови са сред 150-те пациенти от листата на доктор Николова, които подлежат безплатна срещу грип имунизация през тази година.

"Избирам пациенти, които са освен над 65-годишна възраст и такива, които мат по-сериозни хронични заболявания. Имат диабет, хипертония, инсулти. Все пак хора, които са по-високо рискови отколкото възрастта", заяви д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Безплатните ваксини ще стигнат за около 15% от хората над 65 години. А за да няма струпване пред кабинета доктор Николова е създала специална организация.

"Работила съм с хронично болни и преди обяд. А след това съм започнала да работят с пациентите, които са за ваксини, за да мога да им осигуря коридор тогава,когато няма да има хора с респираторни заболявания", каза д-р Гергана Николова.

Медиците призовават възрастните хора да си записват предварителен час за поставяне на противогрипна ваксина,за да избегнат чакането и срещите със заразно болни пред кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пръв път в историята: Жена ще ръководи мач от Лига Европа
За пръв път в историята: Жена ще ръководи мач от Лига Европа
Новите правила: Какво трябва да знаем за маските и карантината
Новите правила: Какво трябва да знаем за маските и карантината