При свободни легла: Отказаха прием в болница на мъж с пневмония и коронавирус

от БНТ
16:38, 21.10.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Регионални

64-годишен мъж от Димитровград с пневмония и COVID-19 се лекува в дома си, при наличието на свободни места за болни с коронавируса. Близките му твърдят, че му е бил отказан прием в болница.

Мъжът е диагностициран с пневмония в понеделник. Вчера тестът му за коронавирус излиза положителен. Спазвайки процедурата личният лекар подава сигнал на 112. Въпреки това, пациентът не е откаран в болница.

"Два пъти беше подаден сигнал на 112, от където се разбра, че има отказ от спешна помощ да бъде откарано лицето за лечение с аргументи, които ние научаваме, че няма свободни легла", каза Петър Петров, близък на болния.

Места за болни има както в Хасковската болница, където от вчера са разкрити допълнителни 13 легла, така и в Димитровградската болница.

"Особено когато са жители на Димитровградска община, ние веднага ги приемаме. В болницата се лекува COVID-19, само когато в хасковската допълнително разкритите легла са заети", каза д-р Матей Матеев, управител на МБАЛ ”Св. Екатерина” - Димитровград.

Здравните власти в Хасково започнаха проверка по случая, за да се изясни кой е оставил болния в дома му, вместо да бъде настанен в здравно заведение.

"Ние ще направим проверка и дано установим къде се губи връзката. Съветвам колегите да поддържат връзка с Инфекциозно", каза д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

Междувременно за последното денонощие в Хасковска област има 18 нови случаи на заразени с коронавирус.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа с 8% от 1 ноември
"Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа с 8% от 1 ноември
БАБХ установи несъответствия в проби от сирене и кашкавал в Перник
БАБХ установи несъответствия в проби от сирене и кашкавал в Перник