НОВИНИ

Антимонополният скандал: Ще се разпадне ли Гугъл след обвиненията на САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:58, 21.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Две седмици преди американските президентски избори в САЩ се разигра нов съдебен скандал. Американското правителство обвини технологичния гигант Гугъл в монопол. Това е най-големият антимонополен процес от десетилетия.

Американското правителство се изправи срещу компанията, която се превърна в символ на интернет. В продължение на година правосъдното министерство събирало доказателства.

Резултатът от проверката е, че Гугъл има почти 90% от всички заявки за търсене в САЩ и почти 95% от търсенията в мобилните устройства.

Според американските власти технологичния гигант "нарушава законите за конкуренция, с цел - монопол върху търсенето в интернет и онлайн рекламата". От Гугъл нарекоха съдебния иск "опорочен". Компанията е категорична, че не задължава потребителите на интернет да използват услугите ѝ.

Джон Бланк, главен стратег в консултантката компания Закс инвестмънт рисърч: Със сигурност Гугъл ще настоява, че имат най-добрата търсачка. И всеки знае това. Тогава защо наказваш някой, който се е наложил успешно на конкурентния пазар?

Най-вероятният сценарий от съдебната битка е Гугъл да се разпадне или принудително да бъде разделена.

Джон Бланк, главен стратег в консултантската компания Закс инвестмънт рисърч: Краят не е толкова близък. Ще отнеме години. Поне пет.

САЩ отричат искът срещу "Гугъл" да е заведен по желание на Тръмп

Досега действията на американското правителство срещу технологични компании бяха на ниво доклади и изслушвания в Конгреса.

Даниел Ивс, управляващ директор на WEDBUSH SECURITIES: Определено е голям удар на Правосъдното министерство. Стъпката срещу антитръстовия фронт е огромна.

Съдебният иск срещу Гугъл е първият от 1998 г., когато "Майкрософт" беше съдена за антиконкурентни практики. Тогава благодарение на съдебно споразумение компанията остана непокътната.

Срещу Гугъл се очакват още дела, заведени от различни щати. Съдебният иск на правосъдното министерство вече е подкрепен от 11 щата.

Технологичният гигант е в съдебни битки и с Европейския съюз. Брюксел вече наложи на компанията няколко глоби, най-солидната е 1,7 милиарда за възспиране на уебсайтове да използват конкуренти компании за намиране на рекламодатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството на Азербайджан у нас отдаде почит към загиналите след изстреляна от Армения балистична ракета
Посолството на Азербайджан у нас отдаде почит към загиналите след изстреляна от Армения балистична ракета
"Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа с 8% от 1 ноември
"Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа с 8% от 1 ноември