НОВИНИ

Убитият френски учител получава Ордена на Почетния легион

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:44, 21.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Седем души застават днес пред съда за убийството на учител във Франция. На възпоменателна церемония в Сорбоната президентът Макрон тази вечер ще награди посмъртно жертвата с най-високото държавно отличие - Ордена на почетния легион.

Покойният Самюел Пати беше обезглавен от 18-годишен ислямист от чеченски произход, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото. Нападателят беше ликвидиран малко след кървавото си деяние.

Двама малолетни, взели пари за информация за жертвата, и родител, който е разменял текстови съобщения с нападателя, са сред седмината, които днес застават пред съда. Бащата на ученичка, обявен като Брахим Се, е започнал он-лайн кампания срещу учителя.

Във видеопослания настоявал за уволнение, дал адреса на училището и дори внесъл оплакване за разпространение на порнография.

Самюел Пати е дал показания пред полицията по случая четири дни преди смъртта си. Той отрекъл да е приканвал учениците -мюсюлмани да напуснат класната стая преди да покаже карикатурите на пророка Мохамед и само е помолил всеки, който би могъл да се шокира по някаква причина, да извърне поглед за няколко секунди.

Учителят дори подал жалба за оклеветяване и разкрил, че ученичката, оплакала се от поведението му, е отсъствала от въпросния час.

Пред властите бащата Брахим казва, че не познава нападателя. Твърди, че не си спомня първия им разговор на 9 октомври, защото тогава е контактувал с много непознати заради постовете си във Фейсбук. На следващия ден си разменили текстови съобщения. Тогава убиецът Анзоров отбелязва, че през 2015-а е имало точно същия случай. Става дума за нападението срещу редакията на Шарли Ебдо.

Бащата отговаря, че "благодарение на Аллах, това не му говори нищо". Третият и последен разговор е на 13-ти октомври, но Брахим отново твърди, че не го помни. Отрича да е подтиквал роденият в Москва Анзоров към саморазправа.

В телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, президентът Еманюел Макрон е призовал за сътрудничество в борбата с тероризма. Руската страна е определила нападението над Пати като "варварско убийство".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания "Храна в кутия" - как се прави здравословен сандвич
Кампания "Храна в кутия" - как се прави здравословен сандвич
Директорът на РЗИ - София лично е взел решение да отмени карантината на президента Радев
Директорът на РЗИ - София лично е взел решение да отмени карантината на президента Радев