НОВИНИ

Новите правила: Какво трябва да знаем за маските и карантината

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:18, 21.10.2020
6790
Чете се за: 02:11 мин.
Здраве
новите правила знаем маските карантината

От утре маските на открито стават задължителни, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.Това се очаква да бъде официално въведено със заповед, която би трябвало да излезе днес.

Ще носим ли маска, когато спортуваме в парка?

На днешното правителствено заседание премиерът Борисов настоя в заповедта да бъде описан всеки детайл. От думите му стана ясно, че "когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание".

Премиерът уточни къде няма да е необходимо носенето на маска на открито

Според заповедта на здравното министерствп всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата в това число кърпа, шал, шлем и др.

Спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност не са задължени да носят маски.

Здравният министър заяви вчера в Ловеч, че мярката ще е в сила до 30 ноември или до намаляването на случаите на COVID-19.

Ще носим ли маски по заведенията?

Засега отговорът е не. Според заповедта клиентите в местата за хранене и в питейните заведения не са задължени да носят маски. 

В заведенията и фитнес залите ще има строг контрол по спазване на дистанция, обясни здравният министър. Той обеща обаче  "жестоки санкции"  за нарушителите.

Министър Ангелов: От 22 октомври маските на открито ще бъдат задължителни за всички

Къде още не сме длъжни да носим маски?

Участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници не са задължени да носят маски. 

Това важи и за участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на дистанция, както и за децата до 6 годишна възраст.

Какво трябва да знаем за маските?

По информация на Министерството на здравеопазването маската трябва да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката. Преди поставянето на маската ръцете се измиват с вода и сапун или се обтриват с дезинфектант на алкохолна основа.

При сваляне на маската трябва да се избягва да се докосва от предната страна и да се отстрани чрез връзките. Отново следва измиване на ръцете. Ако маската е за еднократна употреба, трябва да бъде изхвърлена в кош за отпадъци.

Ако е за многократна, трябва да се изпере на температура 60 градуса с перилен препарат. Маската трябва да се смени с нова веднага щом се навлажни.

Колко дълго ще е карантината?

Очаква се с новата заповед карантината на контактните лица да бъде намалена от 14 на 10 дни. Условието е контактното лице да няма клинични симптоми.

6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19

Какво трябва да знаем за карантината?

Във времето на изолация карантинираният не трябва да излиза от дома си по никаква причина и да не общува с външни хора.

Препоръчва се в дома си да бъде отделен максимално от близките си – да стои в самостоятелна стая, а при напускане на помещението да носи маска, да се храни отделно от останалите, да ползва отделни прибори, съдове и кърпи. Необходима е и честа дезинфекция на повърхностите.

Освен заразени или болни, на изолация подлежат и определените като близки контактни.

Ако сме имали контакт с болен: Кога трябва да си направим PCR тест?

От средата на октомври вече не е необходимо в края на изолацията да се прави PCR тест, каквото беше правилото в последните седем месеца. Това означава, че след изтичането на двете седмици изолация човек е свободен да напуска дома си без ограничения.

Настоящите изчисления сочат, че средният инкубационен период е между 5 и 6 дни, до 14 дни.   

Това посочва Министерството на здравеопазването в препоръките си към здравните власти за управление на контактни на COVID-19 лица. Проведено моделиращо проучване потвърждава, че е разумно да се приема инкубационен период от минимум 14 дни.  

Приема се, че болният е най-заразен, когато има клинични изяви, но би могло да е заразен и преди началото на симптомите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Личните лекари вече поставят противогрипни ваксини на хората над 65 години с хронични заболявания
Личните лекари вече поставят противогрипни ваксини на хората над 65 години с хронични заболявания
Замеряха с яйца централния офис на ГЕРБ в Бургас
Замеряха с яйца централния офис на ГЕРБ в Бургас