НОВИНИ

Мерките се променят: Какви нови правила срещу COVID-19 влизат в сила у нас

мерките променят какви правила covid влизат сила нас
bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 21.10.2020
5263
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Повишеният брой на случаите на новозаразените с коронавирус у нас налага затягане на контрола и правилата за спазване на противоепидемичните мерки.

Министър Ангелов: От 22 октомври маските на открито ще бъдат задължителни за всички

От 22 октомври - четвъртък, се връща задължителното носене на маска или други предпазни средства за лице и на открити пространства. Мярката се въвежда с медицинска цел с два основни аргумента:

  • да се намали броят на заразените
  • да се опази здравето на медиците, тъй като има увеличение на починалите лекари вследствие на COVID-19

Маските на открито ще трябва да носим до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят, съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

От 22 октомври се въвежда промяна и в срока на карантиниране на контактни лица на заразени с коронавирус. От 14 досега дни, той вече ще бъде 10 дни при липса на клинични симптоми.

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов

За промяната съобщи премиерът Бойко Борисов по време на участието си в срещата на върха на евролидерите в Брюксел.Основният мотив на премиера е да не се нанасят повече щети върху психичното здраве на хората.

"Децата трябва да ходят на училище. Да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция, в момента тестват колкото искат, с колкото искат тестове. Просто на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове", каза Бойко Борисов.

Съкращаването на срока на карантина е одобрено и от здравните власти със следните аргументи:

  • Има достатъчно доказателства, човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен
  • Не е едно и също доказано положителен случай и заразен
  • Страни от ЕС също минаха на 10-дневна, а някои на 7-дневна карантина с оглед на това, че симптомите на заболяването се появяват основно в рамките на 3-4 дни след контакт със заразено лице

Ако сме имали контакт с болен: Кога трябва да си направим PCR тест?

Препоръчително е PCR тестовете да се правят на четвъртия ден след рисков контакт с болен или носител, обясниха представители на клиничните лаборатории след специална среща в Лекарския съюз.

Необходимо е време, за да може вирусът да се изяви, за да бъде уловен от теста и избързването да се прави още на следващия ден, е излишно усилие. Освен това, се наблюдават много случаи, в които дори контактни в семейството за по-продължителен период, са отрицателни. Затова е добре да се прецизира и времето, и рисковете преди тест.

Тестове има в предостатъчно, доставките са редовни. Проблемът е в ограничения брой кадри, които могат да ги правят. Работата е специфична и лаборантите работят на предела на силите си, обясниха медиците.

6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19

Към 21 октомври осем области от България вече са в критичната червена зона за разпространение на заразата с над 120 заразени на 100 000 души население. Това са:

  • Търговище
  • Благоевград
  • София-град
  • Габрово
  • Шумен
  • Сливен
  • Монтана
  • Стара Загора

В зелената зона е само една област - Видин.

Продължаваме да бъдем на пето място в Европа по смъртност на 100 000 души. Починалите са повече от 1000 души за месеците, в които се борим с вируса. Минахме прага от 30 000 заразени от месец март досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
840 туроператори и агенти са подали заявление за финансова помощ
840 туроператори и агенти са подали заявление за финансова помощ
Ювентус и Брюж потеглиха с успехи в Шампионската Лига
Ювентус и Брюж потеглиха с успехи в Шампионската Лига