НОВИНИ

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:19, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че карантината в България ще бъде намалена на 10 дни и вече е дал съответните нареждания тази сутрин на здравния и образователния министър.

Основният мотив на премиера е да не се нанасят повече щети върху психичното здраве на хората.

"Децата трябва да ходят на училище. Да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция, в момента тестват колкото искат, с колкото искат тестове. Просто на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове", каза Бойко Борисов.

Че се обмисля намаляване на броя дни за карантина от 14 на 10 у нас съобщи доцент Кунчев още миналата седмица.

"Защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна. А някои страни минаха на 7-дневна. Има достатъчно доказателства, човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен", обясни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Днес премиерът Борисов подчерта отново, че само ако у нас се спазват стриктно изискванията за носене на маски, дистанция и дезинфекции, няма да се налага да се предприемат други мерки.

Поиска и стриктен контрол на разпореденото от здравното министерство, както и препоръки към хората да не пътуват там, където има пик на заболели от COVID-19.

"Всеки един българин да знае, че пазейки него, пази и този до него, икономиката, бизнеса и туризма. Не трябва да съсипваме поколенията. За едно дете отделянето от учителите и другарчетата не е добре", каза Борисов.

Като много важна цел за страните-членки на евросъюза премиерът определи бъдещата ваксина да се разпределя прозрачно и да е на достъпна цена за всички граждани от ЕС.

Бойко Борисов изрази обаче съжаление, че една по една компаниите спират тестовете на ваксините, защото вирусът мутира много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 дни протести в София
100 дни протести в София
През септември безработните са намалели спрямо август
През септември безработните са намалели спрямо август