НОВИНИ

Пенсиите скачат с 5% от 1 юли 2021 г.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:30, 16.10.2020 (обновена)
15230
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

20% по-високи минимална и максимална пенсия от първи януари следващата година. Това е заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, с който "По света и у нас" разполага. Осигурителната вноска не се променя.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава с 50, а максималната с 240 лв.

Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.

Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лева. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лева.

Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12 милиарда и 340 милиона лева. Те са с почти 17% по-високи в сравнение с тази година.

Държавата ще осигури над 6 милиарда и 20О милиона лева за покриване на недостига в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент от догодина, а хората с най-ниски пенсии да получават ваучери за храна е една от идеите, които обсъжда социалното министерство, съобщи министър Деница Сачева в Добрич. Все още не е ясен размерът на парите за храна, но по думите на министър Сачева няма да надхвърля 120 лева месечно.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: За тези, които са с най-ниски пенсии до 369 лева, говорим за около 340 000 души има възможност, за да се раздават ваучери за храна. Така че, все още какво ще бъде окончателното решение е рано да го предоставяме. Това, което съм казала, продължава да бъде валидно и в сила. Това, което ще се опитаме да убедим народните представители при приемането на бюджета е, че може би ще е по-добра комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Зелен петък" - какво да правим със старите дрехи
"Зелен петък" - какво да правим със старите дрехи
Водата в село Маленово потече след намесата на БНТ
Водата в село Маленово потече след намесата на БНТ