НОВИНИ

Водата в село Маленово потече след намесата на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 16.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Петмесечна сага с пресъхнали чешми беше решена само за няколко часа след намесата на БНТ и предаването България в 60 минути. Сюжетът е от стралджанското село Маленово. Тази история започва с щастлив край. След пет месеца живеещите на улица "Кирил и Методий" в Маленово дочакаха от чешмите им да потече вода.

През май водата внезапно спряла. Хората първо помислили, че е заради ниското налягане или заради т.нар. хидрофори, използвани от някои техни съселяни. Нямало обявен режим на водата в селото, въпреки сушавата година.

Хората подали сигнал до кметството, от там до филиала на водоснабдителното дружество в Стралджа. Водата обаче все не потичала. А на улицата живее възрастна сама жена със здравословни проблеми, самотна майка с пет деца, за които е трудно да си носят вода за пиене, миене, готвене, пране от селските чешми или от магазина.

"Племенниците ми носеха с тубите, още имам. Внучката ми на друга държава е, и то дойде да ме види като си дойде и то ми донесе малко вода. Сина от Пловдив, като се върне и той ми носеше малко вода и така съм се справяла. Много трудно беше. Жена, болна, възрастна 80-годишна, да нямам капка вода това е недопустимо. Разбирам чедо, да няма вода цялото село, да няма вода да ни пуснат на режим, суша беше, но тук 3-4 къщи да нямаме капка вода туй е", каза Баба Станка.

След пет месеца ходене по мъките Иван Иванов, също живеещ на улица "Кирил и Методий" се обърна за помощ към БНТ и предаването България в 60 минути.

Докато екипът ни се опитваше да разбере колко е сериозен водният проблем в Маленово и защо не е решен пет месеца институциите започнаха своя проверка, тъй като при тях нямало подаден сигнал. Въпреки това, обаче още същия ден от водоснабдителното дружество изпратили техника и открили проблема.

"Вчера, когато дойдоха в 3 часа до 5 и половина копаха, правиха - струваха, значи може за 2 часа и половина да се свърши работата, но те не дойдоха. И шефът на ВиК ме пита ти вика защо не се обади? Е, какво аз ли да ходя да го търся от цяло село като имаме кмет. Кметът е ходил при него", разказа Иван Иванов.

Оказало се, че отклонението от главния водопровод към улица "Кирил и Методий" е запушено. След почистване и продухване, по тръбите тръгнала вода и потекла от чешмите, макар и все още слабо. Когато пристигнахме в Маленово, ни посрещнаха вече усмихнати хора.

Проблемът е решен на този етап. Дали ще се повтори? Да се надяваме, че са си свършили компетентните органи своята работа.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсиите скачат с 5% от 1 юли 2021 г.
Пенсиите скачат с 5% от 1 юли 2021 г.
Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт
Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт