НОВИНИ

През септември безработните са намалели спрямо август

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:10, 16.10.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

През септември безработните са намалели с близо 10 000 спрямо август. На седмия месец от началото на коронакризата остават редица проблеми - стотици работни места в морските и зимните ни курорти бяха съкратени, борбата с безработицата продължава и в големите индустриални региони на страната.

"Смятах лятото да се насоча към бизнеса по морето, само че и той пострада. Долу-горе една минимална заплата и малко отгоре - това получавам в момента. Но съм една от малкото, които имат такъв шанс тук на борсата", каза Елена Сотирова.

Заради COVID кризата Елена остава за първи път без работа. Вече месеци наред търси препитание на различни места, но безуспешно. От днес на борсата е и Людмил - за втори път тази година.

"Къде да се търси сега работа като готвач? Ще разчитам на помощи и може би от приятели ще взема", каза Людмил Колев - безработен.

Стотици работни места в областта на хотелиерството и ресторантьорството във Варна бяха съкратени. Павлин Косев освобождавал, назначавал и пак освобождавал, назначавал персонал. Първоначално се лишил от 70% от служителите си.

"Даже по-скоро да няма сезон очаквахме и някъде около средата на юли може би или втората половина на юли ни заля вълна от туристи най-вече българи. Наложи се да увеличим рязко персонала", каза Павлин Косев - управител на хотел във Варна.

"Всъщност туризма се справи доста по-добре отколкото очаквахме през март или април", каза Адриан Николов - икономист в ИПИ.

Синдикатите настояват за продължаване и надграждане на някои мерки в борбата с безработицата.

"Да се увеличи минималното обезщетение за безработица на 17 лева и да бъде запазен тоя срок минималния на 7 месеца", каза Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Над 20% е безработицата в Банско, Разлог, Якоруда и Белица. В сравнение с миналата година увеличението е двойно. 1000 души от сферата на туризма загубиха препитанието си заради пандемията. Едва половината се завръщат на работа сега.

"Имаме към момента търсене за отрасъл хотелиерство и ресторантьорство на позициите камериери, готвачи, сервитьори", каза Марияна Тренчева, директор на Бюро по труда - Разлог.

Хотелиерите сега работят седмица за седмица и казват, че в понеделник не знаят дали ще имат гости в петък.

"Вече 80% от персонала, който съществува през март са на работа обратно при нас", каза Йън Гардинър.

"Ще бъдем много предпазливи, тъй като не бихме искали да подведем персонала да наемем ,а след това да освободим", каза Гергана Ангелова.

"Зимният сезон зависи изцяло от това всъщност колко бързо ще успеем да намерим лекарство или ваксина за коронавирус. Нашият зимен туризъм разчиташе повече на чужденци всъщност, отколкото летния. Съответно ако се намерим отново с ограничения за пътуване, със социална дистанция има всички рискове да очакваме много по-сериозна криза на пазара на труда", каза Адриан Николов - икономист в ИПИ.

2-3 години - толкова ще са необходими на туризма да се възстанови след края на кризата, изчисляват експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов
Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов
Радев: Надявам се, че КС ще защити нашата Конституция
Радев: Надявам се, че КС ще защити нашата Конституция