Фандъкова: Мерките са адекватни и достатъчни

от БНТ
08:42, 22.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В София засега не се планира въвеждането на нови мерки. Сегашните са адекватни и достатъчни. Това каза в студиото на "Денят запoчва" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общинските многопрофилни болници са в стабилно състояние. И още от днес ще бъдат пуснати резервни влакове в пиковите часове на най-натоварените метро линии.

Фандъкова увери, че в момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на пандемията. За да се ограничи заразата, е важен контролът.

"От началото на седмицата в градския транспорт, там проверките се осъществяват от Центъра за градска мобилност и полицията, има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола от страна на полицията", каза Йорданка Фандъкова - кмет на София.

По думите й най-важното е да запазим здравната система, да запазим възможността медиците да ни лекуват и изисква много сериозна дисциплина и отговорност от всеки един от нас.

Маските на открито са задължителни при струпване на хора

Столичният кмет е на мнение, че мерките са възможно най-леките, защото "става дума за носене на маски на открито само в ситуация, в която не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина".

"В момента смятам, че не стои въпросът за затваряне на столицата, стига обаче всички да осъзнаем, че от спазването на тези леки до момента мерки", подчерта Фандъкова.

Столичният кмет подчерта, че от работодателите зависи това да се създадат условия за спазване на мерките и спазването им.

Фандъкова заяви, че в момента общинските многопрофилни болници са в стабилно състояние. "В 3 от общинските болници имаме COVID отделения, увеличени са и местата, проблемът е с осигуряване на медицински сестри и лекари специалисти на места. Самите болници са достатъчно снабдени, имаме и резервна възможност", каза тя.

Столичният кмет потвърди, че от днес ще пуснат резервни влакове в пикови часове на най-натоварените линии, предимно това е първа линия. Водят се и разговори да има възможност да се закупуват билети от водачите само в случай, че самите те са съгласни да го правят,

Вижте още във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест пред Здравното министерство срещу носенето на маски на открито
Протест пред Здравното министерство срещу носенето на маски на открито
Заседава пленумът на ВСС, протест пред сградата
Заседава пленумът на ВСС, протест пред сградата