НОВИНИ

Американската космическа сонда Озирис - Рекс кацна на астероида Бену

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:47, 22.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Наука и технологии

Американската космическа сонда Озирис - Рекс предаде на Земята снимки от кацането си на астероида Бену, което доказва успешно вземане на проби от повърхността. Новината съобщиха от центъра за управление на полета на компанията Локхийд Мартин.

По план апаратът трябваше да остане на астероида 16 секунди в предварително избран кратер с диаметър 20 метра. Диаметърът на цялото небесно тяло е 500 метра.

Сондата инжектира в почвата азот под налягане, който изхвърля частици с размер около 2 см и те се улавят от специално устройство. После сондата се връща в Космоса, отваря слънчевите си батерии и започва да предава данни към Земята.

Мисията на НАСА е успешна: "Озирис Рекс" взе проби от астероида Бену

Операцията е в автоматичен режим, защото радиосигналът пътува 18,5 минути в едната посока. Озирис - Рекс беше изстреляна през 2016-а и трябва да върне образци от почвата на Бену през 2023-а.

Астероидът е потенциално опасен за Земята при шанс за сблъсък едно към 2700 през следващите 100 години. Той обаче е своеобразна капсула на времето, която пази информация за самото възникване на Слънчевата система, отбелязват учени от НАСА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върнаха старите мерки за безопасност на пазара в Благоевград
Върнаха старите мерки за безопасност на пазара в Благоевград
Маските на открито са задължителни при струпване на хора
Маските на открито са задължителни при струпване на хора