НОВИНИ

Франция почeтe убития учител по история (Снимки)

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:00, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Във Франция изпратиха 7 души на съд за убийството на учителя, който беше обезглавен, защото показал карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото.

Тази вечер паметта на Самюел Пати беше почетена на церемония в двора на Сорбоната със слова, посветени на делото на учителите.

Френският президент Еманюел Макрон награди посмъртно жертвата с най-високото държавно отличие - Ордена на Почетния легион. Макрон говори за личността на Пати и увери, че във Франция няма да се откажат от карикатурите и ще продължат да преподават.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Самюел Пати беше убит, защото въплъщаваше Републиката, която всеки ден се възражда в класните стаи, свободата, която се предава и се увековечава в училище. Самюел Пати беше убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще. и знаят, че със спокойни герои като него никога няма да го имат. В петък Самюел Пати стана лицето на Републиката, на нашата воля да разбием терористите, да намалим ислямистите, да живеем като общност от свободни граждани в нашата страна. Той стана лицето на нашата решимост да разбираме, да учим, да продължим да преподаваме и да бъдем свободни.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ предоставят два самолета F-16 на българските ВВС
САЩ предоставят два самолета F-16 на българските ВВС
Гледайте в "Денят започва" ръченица по африкански
Гледайте в "Денят започва" ръченица по африкански