НОВИНИ

Прогноза: след 30 години ромите в България ще бъдат повече от 1 милион

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:08, 21.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Прогноза на българските учени - след 30 години ромите в България ще бъдат повече от 1 милион.

Делът им сред трудоспособното население ще бъде 20%, но образованието им ще продължи да бъде ниско, и това ще доведе до проблеми с липсата на квалифицирани кадри за пазара на труда.

Ромите в България са около 780 000 души, по данни на учените от БАН в момента.

Обясняват, че при преброяването преди 9 години броят им е много по-малък, защото част от тях са се самоопределили като българи и турци.

Според прогнозите им пък през 2050 година те ще са между 895 000 и 1 267 000 души. Това ще бъде около 22% от населението на страната и 24 % от трудоспособното население.

В същото време при най-оптимистичния сценарий с интеграция, ромите с висше образование ще са само 8 %, а тези със средно - 39 %.

"Това е много тревожна тенденция, тъй като тази група над 15 години ще съставлява около една пета от населението на България и ще има много сериозни проблеми с пазара на труда и осигуряването на квалифицирани кадри", каза доц. Надежда Илиева, И-т по "Геофизика, геодезия и география", БАН.

Няма как в развита европейска държава неграмотно население да е резерв на пазара на труда. Дори за най-ниско квалифицирана работа се иска езикова култура и компютърна грамотност, казват учените. И предлагат:

"За всеки един проблем, особено в демография и ромите, там където местната власт е на мястото си и си върши работата и не чака на държавата, нещата се случват. Има роля за мен и бизнеса, тъй като той страда от острия дефицит на работна ръка. Образованието - това е първата и решителната крачка, няма друго", каза доц. Георги Бърдаров, "Геолого- географски факултет", СУ.

Във видинския квартал "Нов път " децата до 7 клас са обхванати в училище. Отпадат тези, които заминават за чужбина.

"Моите деца учат в момента и искат да завършат образованието си. Засега 12-ти клас, па по-натам каквото си решат", каза Валя Асенова.

"Може да се каже, че 80% от родителите се интересуват от съдбата на децата си", каза Юлия Борисова, учител.

"Но сравнено с процеса преди 15-20 години, той е много по-добър", каза Надя Иванова, директор на ОУ "Св. Софроний Врачански".

Първите крачки за образоване на ромите вече са направени с програмата за обхват на просветното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговецът укривал продажби и доходи от горива
Търговецът укривал продажби и доходи от горива
Стихове на Вазов ще прозвучат за първи път с мелодия
Стихове на Вазов ще прозвучат за първи път с мелодия