НОВИНИ

67 нови детски градини в София до 2023 г.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:29, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
Регионални

Столичната община обеща 55 нови детски градини в София, а в момента се работи по други 12. Това е план за справяне с недостига на места в детските градини и яслите до 2023-та година.

Целта е да се осигурят места за децата между 3 и 6-годишна възраст, както и повече допълнителни места в детските ясли. Oчаква се още тази година предсрочно да започне строителството и на 3 детски градини - в Горна Баня, Възраждане и в Кремиковци.

Витоша, Триадица и Лозенец - това са кварталите, в които недостигът на места е най-голям. Затова и от общината насочват усилията си към тези квартали. След промени в две наредби на национално ниво вече може да се строи и в терени с неправилна форма.

"От вчера вече е факт и възможността да се строят детски градини или да се отварят групи в сгради, които не са предназначени за детски градини", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Това е един от начините да се реши проблемът с недостига на места. А той, по думите на Фандъкова, е силно динамична величина.

"Така, както има недостиг, има и свободни места - някои родители настояват и чакат за конкретни градини и те винаги ще бъдат в чакащите и в недостига", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

По данни на Столичната община към 19 октомври - за място в детска градина чакат 2 281 деца, а за яслените групи 6 644. Тригодишната програма предвижда до 2023-та година да има 67 нови сгради и 282 групи с деца. Сред неприетите деца в общинска ясла е и Рая-Мария. Затова родителите й са принудени да я запишат в частна.

"Докато цели квартали бяха построени, цели квартали, няма осигурени места за тези деца. И продължава да няма, година след година", каза Елена Тодорова, майка на Рая-Мария.

От 1 януари се очаква всички некласирани деца над 3-годишна възраст да бъдат компенсирани.

"Няма да се дават пари на калпак или просто да се превеждат, ще има механизъм, по който ще се доказва, че родителят е извършвал тези дейности - било в частни училища, школи и други форми, но трябва да има документи", каза доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование в СО.

"Просто докато не го видим реално в действие, няма как това да ни задоволи по какъвто и да е начин. Има много въпросителни, относно размера на компенсацията", каза Георги Тодоров, баща на Рая-Мария.

Средствата ще бъдат осигурявани от социалното министерство и ще бъдат колкото издръжката на дете, прието в детска градина. В момента тя е малко над 300 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната РЗИ търси доброволци
Столичната РЗИ търси доброволци
105-и ден на протести в София
105-и ден на протести в София