НОВИНИ

Борисов е възложил на ДАНС и ДАР да проверят кои са "доброжелателите" на Радев

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:02, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Снимка: Архив

PCR тестът на президента Румен Радев, направен след кацането му вчера в София, е отрицателен и е потвърден от две независими лаборатории. Държавният глава вече не е под карантина. Премиерът Борисов разпореди на службите проверка по повод думите на Радев. Президентът вчера заяви, че случаят с прекратяването на визитата му в Естония е активно мероприятие на негови "доброжелатели".

Президентът няма COVID-19 е потвърдил новият му тест. Румен Радев написа това във фейсбук, че днешният му отрицателен пи си ар е вторият в рамките на два поредни дни и трети в за седмица, като и че резултатът е потвърден в две независими лаборатории. Столичното РЗИ свали карантината на държавния глава. Директорът РЗИ обясни, че са научили във вторник сутринта от военната здравна инспекция, че президентът е бил контактен.

"Ние разбрахме тогава от тях, установихме че той е извън България, изчакахме да се върне, връчихме предписанието на президента, той проведе PCR, който е отрицателен и със заповед от днешна дата му е свалена карантината", каза Данчо Пенчев, директор РЗИ.

На брифинг вчера здравният министър Костадин Ангелов съобщи обаче,че Румен Радев е бил уведомен още в неделя когато е излязъл положителният тест на шефа на ВВС. Днес реагира и премиерът. Борисов е разпоредил на службите проверка по обвиненията на президента Радев, че прекратяване на визитата му в Естония, е активно мероприятие на негови "доброжелатели".

"Помолих колегите от ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели", които искат да минират действията на правителството и на президентската институция или какви са тези конспиративни теории и кой би искал вътре в България да попречи на нещо, което е толкова полезно за България". Така че ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем", заяви Борисов.

Бойко Борисов обясни, че всичко, което България е трябвало да направи по иницативата "Три морета" и домакинството на страната ни, както и за подготовката на президента за участието му във форума в Естония по темата, е направено. Затова и премиерът не приема каквато и да е критика, че не подкрепя инициатива, в която България е инвестирала вече 20 милиона евро в инвестиционния фонд.

По-късно от "Дондуков 2" атакуваха с твърдението, че от самото начало Бойко Борисов се е разграничавал от идеята за създаването на инвестиционен фонд, а външното ни министерство е изразило резерви, че страната ни може да бъде домакин на инициативата. На тези обвинения от Министерския съвет отговориха, че в нито едно свое публично изявление премиерът не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата и неговата подкрепа винаги е била последователна.

Външно министерство също реагира. От там обясниха, че са предлагали отлагане на домакинството ни с една година, заради парламентарните и президентските избори догодина. И допълват:

"Въпреки че, президентът Радев нарича законно избраното българско правителство мутри, то е готово да организира и проведе председателството на "Три море", чието лице ще бъде българският президент".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от рождението на първия директор на БНТ
100 години от рождението на първия директор на БНТ
Бюджет 2021 г. - с дефицит и повече социални разходи
Бюджет 2021 г. - с дефицит и повече социални разходи