НОВИНИ

Инвестиции във фотоволтаичен парк предизвикаха тревога в Книжовник

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 21.10.2020
7478
Чете се за: 02:24 мин.
У нас

Австрийска компания проучва терени в община Хасково, на които да бъде изграден огромен фотоволтаичен парк. Инвестиционното намерение е от страна на българското дружество Енери Бг 1, което е собственост на австрийците. В момента най-голямата соларна централа у нас се намира край първомайското село Караджалово.

Официално от месец септември тя е част от портфолиото на същата австрийска компания. Плановете за разполагане на стотици фотоволтаици в землището на хасковското село Книжовник обаче предизвикаха тревога сред местното население.

"Настроенията са малко противоречиви - както винаги има "за", има и "против". Първоначално хората посрещнаха не много добре инвеститорите заради това, че самите хора не са много наясно какво представлява самата фотоволтаична централа", каза Невена Рачева - кмет на село Книжовник.

Терените, които вече проучва бъдещия инвеститор, от години пустеят. Около 100 декара се ползват официално като пасища. В района има две големи животновъдни ферми, много пчелари.

Ловната дружинка на село Книжовник също се опасява, че ще бъдат засегнати ловните им полета. Страховете на местните са свързани и с повишаване нивото на замърсяване и евентуалното използване на пестициди при обработката на тревните площи.

"Ние сме против по принцип. Чували сме, че температурата ще се вдигне. Аз съм рибар не мога да се кача да ида за риба примерно", каза Красимир Иванов.

"Има над 500 пчелни семейства това всичкото като популация е застрашено от намаляване, да не кажа унищожение на естествената паша, която в момента се ползва", каза Тодор Тодоров, собственик на пчелни кошери.

"Лично аз засега не виждам компромисно решение. Доста от дивеча ще бъде засегнат според мен", заяви Делчо Кирчев - член на ловната дружинка в село книжовник.

В края на август обаче общинският съвет на Хасково дава предварително съгласие да бъде направено проучване на повече от 4000 декара край село Книжовник от страна на фирмата Енери Бг 1, за изграждане на фотоволтаичен парк.

"Ако при мен бяха дошли инвеститори, които искат да изграждат някое производство, което да е опасно за здравето под какъвто и да е вид, или фабрика ще има мръсни газове. Не бих се съгласил, съгласих се, защото това е инвестиция - изключително чиста, екологична, инвестиция която може да се съобрази и със пчеларите, и с овчарите, с всички които отглеждат пасищни животни", каза Станислав Дечев - кмет на Хасково.

Инвеститорите вече са провели няколко срещи с местната общност. Предлагат и конкретни решения. На този етап не е ясно на каква територия ще бъде разположен паркът.

"Тук говорим при оптимални условия за инвестиция от порядъка на 400 до 500 млн. лева и разбира се ние не само сме задължени , но и искаме да разберем какви са нуждите на местните хора. Искаме да въведем една иновативна методика която се ползва много в Централна и Западна Европа на терена вместо да се харчат пари за косене да бъдат вкарани дребни животни като овце, кози", каза Никола Газдов - "Енери БГ 1".

Инвеститорът гарантира, че на терените няма да се ползват пестициди за обработка на тревните площи и дава за пример соларния парк в първомайското село Караджалово, част от който е изграден върху територии в Натура 2000.

"Тука може да се похвалим, че вирее едно от редките и защитени растения блатното кокиче. Самите огради на места са повдигнати за свободно преминаване на животни, в парка могат да се видят лисици, зайци, най-различни птици, няколко години бяхме наблюдавани от зелени балкани. И в крайна сметка се установи че по никакъв начин нашия парк не застрашава природата", заяви Стоян Петров - ръководител на фотоволтаичния парк в село Караджалово.

Според инвеститорите от Енери БГ 1 страната ни може да се възползва от отличните условия, които имаме като географско разположение и топография и в бъдеще да се превърне в сериозен износител на електроенергия за европейския пазар.

"Зелената сделка за България трябва да бъде много нов и евтин ток от възобновяеми източници, който да захранва индустриални компании, желаещи да преместят отново производството си в Европа", обясни Никола Газдов - „Енери БГ 1".

Заради развитието на технологиите изграждането на едно подобно съоръжение днес струва в пъти по-малко отколкото преди 10 години. А цената на 1 мегават час енергия би струвала около 100 лева. При директно свърване с потребителите биха отпаднали и всички допълнителни такси.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еленът Рудолф живее в Родопите
Еленът Рудолф живее в Родопите
Британски учен: Има малък шанс коронавирусът да изчезне
Британски учен: Има малък шанс коронавирусът да изчезне