НОВИНИ

Малките фотоволтаични централи заплашиха с гражданско неподчинение

Малките фотоволатични централи заплашиха с Гражданско неподчинение, ако изкупната цена на произвежданата от тях "зелена" енергия не се повиши. Заплашиха с блокади и поискаха оставките на енергийния министър и на шефа на КЕВР. Министърът на енергетиката отговори, че при изграждането на семейните ВЕИ-та, е използвано свръхсубсидиране и това води до повишаване цената на тока, произвеждан от тях.

Николай Минков
от Николай Минков
19:12, 20.05.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Всеки ден протести в различни части на страната готвят собствениците на малки фотоволтаични централи.

Първите протести започват след евровота, за да не бъдат политизирани, обясниха от бранша.

Тихомир Тошев - собственик на ВЕИ централа: Смятаме да затваряме пътища, които водят към границите, основни пътища, ако не бъдем чути.

Заканиха се и да подпалят соларна централа.

Тихомир Тошев - собственик на ВЕИ централа: Освен тази фотоволтаична централа, която сме приготвили за унищожение имаме други, които ще унищожим.

Продължават да настояват за среща с премиера.

Павлина Трифонова - председател на Съюза на производителите на зелена енергия: Ние сме убедени, че премиерът е подведен. 50 фалита са вече факт. Разпродават се личните имущества на собствениците, НАП и НОИ със запори върху прихода.

От бранша заявиха, че използваното от тях финансиране по програмата за селските райони не е държавно подпомагане, нито евросубсидия и поискаха да им се увеличи изкупната цена на тока. Те обвиниха енергийния министър и шефа на КЕВР, че неправилно ги приравняват с големите "зелени" централи, построени с евросредства и поискаха оставките им.

Исканията за оставка са неоснователни, заяви в Козлодуй енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Цената на тока поскъпва от такива случай, в които има свърхсубсидиране, какъвто е случаят с така наречените малки възобновяеми енергийни източници, които са получили финансиране от ДФ "Земеделие", след това са получили двойно финансиране чрез преференциална цена на произвежданата от тях електрическа енергия.

Министърът инспектира днес приключилия ремонт на 5-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Тя посочи, че централата е формирала печалба от 167 млн. лв. за миналата година. Лицензът за работа на 5 блок вече бе удължен с 10 години, а сега предстои това да се случи и за 6-и.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър откри ново родилно отделение в болницата в Стара Загора
Здравният министър откри ново родилно отделение в болницата в Стара Загора
ЦСКА Москва е новият крал на Европа
ЦСКА Москва е новият крал на Европа