Програмата за саниране може да бъде възстановена от следващата година

1000 нови работни места ще бъдат разкрити до края на годината в завода за автомобилни компоненти в Пазарджик „Костал". Компанията разшири производствената си база с още 13 000 квадратни метра. На откриването днес министър-председателят Бойко Борисов прогнозира разрастване на чуждестранните инвестиции в региона. Борисов съобщи, че програмата за саниране може да бъде възстановена от следващата година.

от Деница Торньова
18:15, 20.05.2019 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Предприятието произвежда компоненти за близо 9 млн. автомобила годишно. С разширението на производството, през 2020 г. в завода се очаква да бъдат заети общо 4000 души.

Бойко Борисов: И то започват с 1100 лв, отделно ваучери за храна, превоз, така че заслужават си ги, но още да вдигате заплатите. Това бяха едни полянки тука с пасящи животни. Овце, крави, магарета и на тяхно место, само в рамките на две години, благодарение на работата на хората и добрата организация, виждате какво се получава.

По време на откриването на новите мощности премиерът Борисов подчерта, че машиностроенето дава около 25 до 30% от брутния вътрешен продукт на страната.

Бойко Борисов: Фактът, че не само, че заводите не си отиват, фактът, че все нови и нови откриваме. Шапка им свалям на работниците, защото с техния труд, с тяхната висока производителност, защото тук има високотехнологични производства. 100 милионни инвестиции се правят. Много неща се направиха за Пазарджик.

В сферата на автомобилната индустрия у нас работят общо 250 компании, а продукцията, която изнасят, надхвърля 6,5 милиарда евро.

Росен Плевнелиев - почетен председател на Български автомобилен клъстър, президент на Република България (2012 - 2017): За първи път в историята имаме толкова атрактивен пакет, насочен към чуждестранния инвеститор, че ще му бъде трудно да го откаже.

По-късно днес премиерът получи от кмета на Пазарджик подписка от 7000 души, които настояват програмата за саниране да бъде възстановена. Търси се моделът, по който това да се случи - каза Борисов.

Бойко Борисов: И виждате разликата между санираните и несанираните блокове, тогава всички си мълчахте, нали? А сега реагирате... Значи трябва да се спре нещо, за да видите колко е било добре. Така че обмисляме за следващата година какво да правим.

Премиерът отказа да коментира опасенията си, че в следващите дни се очаква повторение на аферата Костинброд.

Аз съм си предупредил моята партия вчера, 15-16 хил. души, квото съм имал, съм им казал.

И все пак, откъде точно очаквате удара?

- Те са едни и същи.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков: Всеки един от претендентите за концесия на Летище София има шанс
Росен Желязков: Всеки един от претендентите за концесия на Летище София има шанс
Забавление по кралски във Великобритания
Забавление по кралски във Великобритания