Еленът Рудолф живее в Родопите

от БНТ
18:34, 21.10.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Още

На над 1700 м надморска височина, недалеч от обсерваторията на връх Рожен, на оградена площ от 24 декара и 2 декара само за него, екипът на БНТ се срещна с елена Рудолф.

Северният елен е единственият, който може да се види на живо в България. Отглежда го семейството на Драгни Георгиев в създадената от тях семейна ферма за северни елени, носеща не случайно името Санта Клаус.

Северният елен е атракция и го посещават много хора, разказва стопанинът му. Затова е свикнал с човешкото присъствие и при него спокойно може да се влезе, да го погалите и нахраните.

Драгни Георгиев е от Добрич, но от 18 години вече живее в Родопите в близкото село Момчиловци. Със съпругата му много пътували по света, но след като се появила първата им дъщеря, решили да измисля вариант, в който да живеят спокойно на село.

Драгни Георгиев: Да живеем по-близо до природата, да си измислим някакво препитание, което да ни задържи за по-дълъг период от време тук в Родопите, да си отглеждаме децата тук, да живеем на едно спокойно място и общо взето това беше причината да създадем това стопанство, което създадохме тук, а именно българския дом на Дядо Коледа.

Помощникът на Дядо Коледа - еленът Рудолф е на осем години и е пристигнал чак от Лапландия. Били семейство и добре се приспособили в Родопите, дори си имали малко еленче. Недоброжелатели обаче отровили малкото и майка му преди години. Драгни не иска да си спомня за това, защото трагедията била голяма, особено за дъщерите му. Сега отново е решен да увеличи стопанството.

Драгни Георгиев: Изключително скъпо занятие, разбира се, което досега ни е спирало. Сега си намерих финансиране, проблемът е, че в момента не ни издават пътен лист. Понеже е доста дълго пътуването и ако в някоя от държавите заради човешкия фактор, нали заради ковид ако ни спрат, а пък животните са в транспортното средство, ще бъде наистина доста сложно... Разрешават ни само една нощувка по пътя и през останалото време гърбини да са ни здрави, защото 5000 километра си представете с транспорт, с който превозвате животни, наистина е голямо изпитание. Това си е експедиция направо.

При Рудолф, особено през лятото идват много деца. И нали е помощник на Дядо Коледа, оставят пожеланията си към белобрадия старец в специална пощенска кутия. Драгни обеща да предаде посланията до Дядо Коледа. А ние му пожелахме скоро да осъществи експедицията си до Лапландия.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бюджет 2021 г. - с дефицит и повече социални разходи
Бюджет 2021 г. - с дефицит и повече социални разходи
Инвестиции във фотоволтаичен парк предизвикаха тревога в Книжовник
Инвестиции във фотоволтаичен парк предизвикаха тревога в Книжовник