НОВИНИ

Бюджет 2021 г. - с дефицит и повече социални разходи

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:58, 21.10.2020
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Министерството на финансите публикува проекта на държавен бюджет за следващата година. Приоритетите в него остават същите както досега - повишаване на доходите, социална политика, здравеопазване и отбрана.

И следващата година се очаква бюджетното салдо да бъде отрицателно, тоест приходите да са по-малко от разходите. Очакваните приходи за следващата година са 47,6 млрд. лева, срещу 52,5 млрд. лева разходи. От разходите над 3 млрд. са отделени за справяне с ковид кризата.

Очаквания дефицит в средносрочен план е 5% от БВП на страната за 2021 г., а държавният дълг се очаква да достигне 25,6% от БВП. Заложено е увеличение с 40 лева на минималната работна заплата, която ще достигне 650 лева и ще остане непроменена до 2023 г.

Отделно ще бъдат увеличени с 10% заплатите в бюджетния сектор и с 30% на работещите на първа линия в борбата с коронавируса.

Предвидено е за следващата година да бъдат подпомогнати домакинствата с 1,6 млрд. лева, а бизнесът с малко над половин милиард. Над 700 млн. лева ще бъдат дадени на държавния сектор за борба с коронавируса, а над 75 млн. лева са отделени за съфинансиране на европрограми за помощ за COVID.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов е възложил на ДАНС и ДАР да проверят кои са "доброжелателите" на Радев
Борисов е възложил на ДАНС и ДАР да проверят кои са "доброжелателите" на Радев
Еленът Рудолф живее в Родопите
Еленът Рудолф живее в Родопите