НОВИНИ

Санкционират болниците, ако върнат пациенти с COVID-19

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:57, 21.10.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Здраве

Санкции за болниците, ако върнат пациенти с COVID-19. Това е новата идея на здравното министерство, която стана ясна на среща между здравния министър и РЗИ.

Легла има, в това увери здравния министър, като заяви, че по-големият проблем е медицинския персонал - това че екипите вече са изморени и сред тях също има заразени и карантинирани. Новото, което здравното министерство ще се опита да наложи е всяка болница - независимо частна или държавна, малка или голяма - да отдели поне 10% от капацитета си за прием на заразени. Ако това не се случи - здравният министър заяви, че се обсъждат санкции.

"Към момента директен отказ няма. В момента имам няколко писма от няколко частни лечебни заведения, в които те описват своите опасения за това, че не биха могли да се справят в чисто конюнктурен план за времето, което ние сме подали за организиране на тези легла и че трудно биха намерили специалисти, които да ги обслужват", каза Данчо Пенчев, РЗИ- София.

"И се обсъждат текстове, които да бъдат внесени за промяна в закона за налагане на санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с COVID-19. Като започваме с финансова санкция и предвиждаме най-тежката санкция прекратяване на договора с лечебните заведения по линия на финансиране от НЗОК до момента, в който това се предотврати", каза Костадин Ангелов, здравен министър.

Ще бъде създаден и Национален координационен център, с който да се следи по области и градове как се случва организацията по прием на болни. Всичко това се прави с цел тежестта, която в момента е стоварена на по-големите болници да се разпредели по области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет болници в Пловдив отказаха лечение на жена със съмнения за коронавирус
Пет болници в Пловдив отказаха лечение на жена със съмнения за коронавирус
ЦСКА 1948 е на 1/8-финал за Купата след голеада в Дреновец
ЦСКА 1948 е на 1/8-финал за Купата след голеада в Дреновец