НОВИНИ

100 години от рождението на първия директор на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 21.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Днес се навършват 100 години от рождението на първия директор на БНТ Борислав Петров. По този повод в родното му село Стежерово беше открита паметна плоча. Тя е изградена по идея на жителите на селото, които и до днес с гордост си спомнят за именития си земляк.

Жизненият път на първия ръководител на Българската телевизия у нас Борислав Петров започва в плевенското село Стежерово. Въпреки че не са останали много хора, които лично са го познавали, паметта за него още е жива в селото, а спомени за него се предават от поколение на поколение.

"Той е бил съученик на моята майка. Бил е един, това, което знам от нея, си спомням, бил е един от ученолюбивите, имало е и други деца такива. Завършил до 7-ми клас, по-нататък нищо не знам. В по-късните години научих, че е бил директор на БНТ и че е от нашето село. И се гордея, че има такива хора", каза Дамянка Иванова.

Сред местните, които пряко са общували с Борислав Петров, е неговият роднина Йордан Павлов.

"Той е първи братовчед с баща ми. И нямаше начин да дойдат той, пък и брат му и веднага идват у дома – е те долу живеят, ние горе, идват, здрависват се баща ми, говорят си", каза Йордан Павлов, братовчед.

В Стежерово свързват името на Борислав Петров и с първото кино в селото – подарил е на съселяните си първият кинопрожекционен апарат. Местните хора решили да поставят в парка паметна плоча на първия шеф на БНТ.

"За да не се забравя. За да не се забравя името му и това, което той е направил за Стежерово. Отзивчив, усмихнат, с това ще го запомнят неговите съселяни", каза Милена Гераскова.

В края 1959 година Борислав Петров е назначен на поста "Главен редактор". Неговите усилия са насочени към полагането на основните дейности, на които в бъдещето залага телевизи

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Чорбанов: Оказа се, че развитият свят не е подготвен за пандемия
Доц. Чорбанов: Оказа се, че развитият свят не е подготвен за пандемия
Борисов е възложил на ДАНС и ДАР да проверят кои са "доброжелателите" на Радев
Борисов е възложил на ДАНС и ДАР да проверят кои са "доброжелателите" на Радев