НОВИНИ

Столичната РЗИ търси доброволци

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:46, 21.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Здравните инспектори в София са на ръба на силите си. Заради ръста на заразени с коронавирус те изнемогват с въвеждането на данни в единния информационен портал. Бавят се и с уведомяването на контактните при положителен случай на COVID-19. От инспекцията се надяват да получат подкрепа от доброволци.

Вече 7 месеца служителите на здравната инспекция посещават карантинираните в домовете им, за да вземат проба за PCR-тест

Пренасят пробите в хладилни чанти до лабораторията. И уведомяват карантинирания какъв е резултатът от теста.

В хода на разговора провеждат епидемиологично проучване. Сред другите им задължения- въвеждане на данни в единия иформационен портал и дежурства на терминалите за пристигащи на летище София.

"Но се справяме все още с напрежението", каза д-р Цезарина Илиева - Столчина, РЗИ.

За да издържат на напрежението и през следващите тежки месеци, служителите в здравната инспекция имат нужда от доброволци.

"Най-вече за скъсяване на периода от момента на регистриране на заболяването, карантинирането на лицата, които подлежат и обслужването на контактните лица", каза д-р Цезарина Илиева - Столчина, РЗИ.

Доброволците трябва да са с медицинско образование или добра компютърна грамотност. Ангел Миланов е доброволец в инспекцията от няколко месеца.

"Видях, че държавата има нужда от помощ И това е моят начин, като гражданин на тази страна да проявя своята отговорност и да бъда на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция в столицата", каза Ангел Миланов - доброволец.

Желаещите да станат доброволци могат да подадат заявление в столичната здравна инспекция. Одобрените след интервю ще преминат на обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две седмици до изборите в САЩ: Над 34 млн. избиратели са гласували предварително
Две седмици до изборите в САЩ: Над 34 млн. избиратели са гласували предварително
67 нови детски градини в София до 2023 г.
67 нови детски градини в София до 2023 г.