НОВИНИ

Две седмици до изборите в САЩ: Над 34 млн. избиратели са гласували предварително

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:47, 21.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
САЩ

По-малко от две седмици преди изборите в САЩ кампанията и предварителното гласуване набират скорост. Пенсилвания, където Доналд Тръмп спечели през 2016 г., се нарежда сред ключовите щати в битката за Белия дом. Тъкмо там бившият президент Барак Обама за първи път ще агитира на митинг за Джо Байдън. Милиони американци вече направиха своя избор. В предварителното гласуване са участвали повече от 34 млн. избиратели.

Милиони бюлетини вече са изпратени по пощата. Всяка от тях се оглежда, за да се провери дали изборът е правилно маркиран, дали има подпис на гласоподавателя и всичко друго е наред. В годината на пандемията от коронавируса много щати улесниха гласуването по пощата, въпреки съпротивата на президента Доналд Тръмп.

"На президентски избори обикновено получаваме между 60 и 80 хиляди бюлетини по пощата. Сега те наближават 400 000", каза Джилберто Зелая, избирателна комисия на Мериленд.

Много американци пренебрегват риска от заразяване и се явяват лично пред урните. В Уисконсин предварителното гласуване започна при температура под нулата, но това не отказа избирателите.

В Пенсилвания очакват първия митинг на Барак Обама в подкрепа на неговия съпартиец Джо Байдън. Бившият президент ще се обърне към афроамериканците, в опит да отвоюва щата, където през 2016-а спечели Доналд Тръмп. Президентът вече го посети, обеща бързо възстановяване от кризата и коментира как прекъсна запис на интервю за телевизия Си Би Ес, защото водещата била пристрастна.

"Трябва да гледате какво направихме с предаването "60 минути". Страшно ще се зарадвате", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Докато Тръмп заплашва да пусне записа преди излъчването на предаването, "Ню Йорк таймс" съобщи, че той има банкова сметка в Китай, където преди е имал бизнес. Според вестника негова фирма е развивала дейност и там са платени над 188 000 долара данъци. Преди време същият вестник разкри, че през първата година от мандата си Тръмп е платил само 750 долара федерални данъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Починал е доброволец в клиничните тестове на ваксината срещу COVID-19
Починал е доброволец в клиничните тестове на ваксината срещу COVID-19
Столичната РЗИ търси доброволци
Столичната РЗИ търси доброволци