НОВИНИ

ВСС обсъжда призива на Съюза на съдиите за отстраняването на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:19, 22.10.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Висшият съдебен съвет обсъжда призива на Съюза на съдиите за започване на процедура по прекратяване на мандата на главния прокурор и декларацията на Асоциацията на прокурорите в защита на Иван Гешев. Дебатът е белязан от остри реплики, а в началото на заседанието обвинител номер 1 обясни защо няма да участва в дискусията.

Единият от мотивите на Иван Гешев да откаже да участва в дебата е, че според него в позицията на Съюза на съдиите има съждения и коментари "с елемент на политически оттенък и само опит да се облекат в юридически аргументи". Освен това главният прокурор подчерта, че на голяма част от поставените въпроси, вече е отговорено, както с изпращане до комисията LIBE в европейския парламент от страна на прокуратурата, така и по време на изслушването му пред Народното събрание през миналата седмица. Иван Гешев даде да се разбере, че не приема тезата, че представя в неравнопоставено положение пострадалите от престъпления поради това, че ходи да се среща с възрастни хора, които са станали жертви на посегателство

"Аз не се срамувам от това, че се срещам с пострадали хора. Напротив, прокуратурата си върши работата, а държавата е длъжник на възрастните хора", каза Иван Гешев, главен прокурор.

"Тук става дума за главен прокурор и неговите действия, които провокираха напрежение в цялата държава. Ето защо, когато 3 месеца се иска оставката на Гешев, при тази безпрецендентна резолюция на ЕП, смятам, че е пресилено закъсняла реакцията на ВСС по този важен въпрос", каза Лозан Панов, председател на ВКС.

"За мен не е ясно кои са тези интервюта и пред кого са дадени. От 5 изречения на главния прокурор са взети отделни думи и след това са сглобени , явно с цел манипулация", каза Йордан Стоев, ВСС.

Началото на деня беше белязано от протест на сдружение "БОЕЦ", които дойдоха пред сградата на ВСС, за да искат оставката на главния прокурор, там присъства и Христо Иванов.

"Всичко, което извърши Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза и безпрецедентен удар върху българското правосъдие, включително и в международен план, включително и в европейски план. Аз не мога да си представя повече основания някой магистрат да даде, за да бъде дисциплинарно освободен", каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и независим депутат поискаха оставката на Боил Банов
БСП и независим депутат поискаха оставката на Боил Банов
Зидан пое вината за поражението от Шахтьор
Зидан пое вината за поражението от Шахтьор