НОВИНИ

590 медици са носители на вируса, не достигат кадри

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:16, 22.10.2020 (обновена)
Чете се за: 02:19 мин.
Още

Остър недостиг на медици на първа линия - това е най-големият проблем при справяне с епидемията, обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Днес влезе в сила заповедта, с която маските на открито при невъзможност да се спази дистанция станаха задължителни. Само ако мерките се спазват, заразата може да бъде ограничена в бъдеще, напомниха здравните власти.

Стигнахме момент в епидемията, когато започнаха да се усещат пробойните в здравната система - въпреки че процентът на заразените медици е сравним с този в другите европейски страни, у нас това може да се окаже критично, защото много трудно те могат да бъдат заменени.

Лекарите са изтощени, алармира здравният министър

Именно това се опитва да направи здравното министерство, като се обърна към работещите в извънболничната помощ и студентите. От това наистина има нужда, тъй като болници вече обявиха, че се нуждаят от помощ в грижата за ковид болните. Една от тях е Александровска болница.

Отново рекорден е борят на новозаразените днес - почти 1500 за денонощие. Направените тестове са близо 9000. Така процентът на положителните проби е 16,8. В болница са настанени над 1700 души. Над 100 души са в много тежко състояние.

Тенденциите в разпространението на вируса засега са негативни. Затова освен маските на открито, които са задължителни от днес при липса на дистанция, от тази нощ се намалява капацитета на нощните заведения. При нужда следващата седмица ще има нови мерки.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни. Имаме нужда от помощ.

Студенти стават доброволци на първа линия в помощ на лекарите от Пловдив

Третокурсници от Факултета за обществено здраве в Пловдив чуха призива на министъра и се отзоваха.

Весиха Карасолиева - студент: В крайна сметка сме избрали такава професия, която е отдадена на хуманността. Човек трябва да откликва и да помага.

Боян Стоянов - студент: Изнемогват и затова смятаме, че нашата помощ е добре дошла.

Нужни са обаче много повече. Почти 300 медици са се заразили с вируса само за последните 7 дни. Стотици са карантинирани. Същевременно ръстът на разпространение на заразата у нас е над средния за Европа, показват данните на Европейския център за контрол върху заболяванията.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията с COVID-19.

Няколко варианта бяха очертани как да бъдат намерени медици.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, и по специално тези в специализираната извънболнична медицинска помощ, специалистите в ДКЦ-ата.

За това ще помагат и кметовете на общини с недостиг на болничен персонал - така че доброволците от ДКЦ-ата да бъдат назначавани и да им се плаща. Друга възможност - помощ от университетите и колежите, в които се обучават лекари и сестри.

Властта и бизнесът се договориха за намаляване капацитета на нощните заведения

За да се ограничи епидемичният взрив, нощни заведения на открито или закрито вече ще работят с намален капацитет. На човек ще се пада вече 2 кв.м площ вместо един, както е сега.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Нашият бранш няма да издържи още ден затваряне и затова сме готови на всякакви компромиси.

Всички болници в София трябва да имат COVID отделения от понеделник, обяви директорът на Столичното РЗИ. София за пореден ден има изключително висок брой нови случаи, а здравните инспектори вече трудно ги обхващат.

Д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ: Нямаме физическата възможност да достигнем до всички случаи и да извършим качествено епидемиологично проучване.

На този фон граждани се обявиха против задължителното носене на маски при струпване на хора на открито и като израз на недоволство запалиха няколко от тях.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Да гориш маски пред Министерството на здравеопазването е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение.

Всички прогнози сочат, че сме далеч от момента, в който борят на заразените ще започне да намалява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив иззе половин тон контрабанден тютюн
Полицията в Пловдив иззе половин тон контрабанден тютюн
Депутатите изслушаха здравния министър
Депутатите изслушаха здравния министър