НОВИНИ

Студенти стават доброволци на първа линия в помощ на лекарите от Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 23.10.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Студентите от Медицинския университет в Пловдив са в готовност да помогнат на лекарите в борбата с коронавируса. Здравният министър проф. Костадин Ангелов смята, че шестокурсниците могат да се отзоват, като работата в отделенията им се признае като стаж, а много от студентите откликнаха на призива му.

Мария, Весиха и Стоян учат за медицински сестри. Те са в началото на обучението си, но въпреки това не се страхуват да се срещнат очи в очи с COVID-19.

Мария Магдалена - МУ-Пловдив: Всеки има своите страхове към самото заболяване, важното е да се пазим, аз лично за мен си съм сигурна, че спазвам всички мерки и нямам притеснения.

Весиха Карасулиева - МУ-Пловдив: В крайна сметка ние сме избрали такава професия, отдадена на хуманността, човек трябва да откликва и да помага на себеподобните си.

9 са новозаразените медици с COVID-19 в Пловдивска област

Студенти от Медицинския университет в Пловдив са работили не само в инфекциозната клиника в началото на пандемията, но и в спешното отделение.

Боян Стоянов - МУ-Пловдив: Първо уча и след това се отзовавам на призива на министъра и работя като парамедик в Спешна помощ във всяко едно звено. Сблъсквали сме се с ковид ситуация, ние работим по алгоритъм, който ни е даден и го спазваме стриктно и точно.

Бъдещите здравни работници са категорични, че най-големият проблем, пред който страната е изправена, е свързан именно с медиците, които са на първа линия, тъй като всеки ден болните им колеги се увеличават.

Лекарите са изтощени, алармира здравният министър

Весиха Карасулиева - МУ-Пловдив: В крайна сметка това са нашите колеги, след година или две след като завършим нашето обучение, естествено ние също ще бъдем на същото място както са те и следователно нашите бъдещи колеги са биха откликнали, както ние към тях.

Боян Стоянов - МУ-Пловдив: Обстановката в България в пандемия, която е много сложна и недостига на лекари и недостига на кадри е нещо което се вижда, има доста заболели кадри по болниците, изнемогват и затова смятаме, че нашата помощ е добре дошла.

Мария Магдалена - МУ-Пловдив: Все пак аз помагам да не изнемогват нашите колеги и са нужни млади кадри във всички отделения почти в страната, така че мисля, че имам своя принос към обществото.

От недостиг на кадри се оплакват във всички пловдивски болници. Директорът на МБАЛ "Свети Мина" професор Петър Петров дори обяви във Фейсбук профила си, че търсят сестри и акушерки, а Университетската болница "Свети Георги" организира кампания в помощ на служителите си, които са на първа линия в борбата със заразата.

Репортери: Николай Райшинов, Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се справят хората в Белица без здравен център?
Как се справят хората в Белица без здравен център?
Заради препълнени отделения: Връщат пациенти с по-леки симптоми от болницата в Благоевград
Заради препълнени отделения: Връщат пациенти с по-леки симптоми от болницата в Благоевград