НОВИНИ

Заради препълнени отделения: Връщат пациенти с по-леки симптоми от болницата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 23.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Регионални

92 са новите случаи в Благоевградска област новорегистрирани с положителен резултат за COVID-19, от тях 41 са в Благоевград и така огнището отново е в областния център.

Връщат пациенти с по-леки симпроми в Белодробната болница в Благоевград. Приемат се само пациенти в по-тежко състояние и с развита пневмония, защото отделението е напълно заето.

Три медицински лица са с положителен резултат и лекарите, които в момента работят тук, са на предела на силите си. От днес и двете COVID отделения в другата многопрофилна болница в Благоевград са със запълнен капацитет.

Едно или две свободни легла има единствено в инфекциозно отделение, това накара директорът на лечебното заведние да разкрие и да преобразува отделението "Уши, нос, гърло" отново в трето COVID отделение, така че да може да се приемат и пациенти, които са в тежко състояние.

Двете COVID-отделения на Благоевградската многопрофилна болница са запълнени. От днес и ушното отделение е преобразувано - там вече ще лекуват болни от коронавирус. Няма нито едно свободно легло и в белодробната болница в града.

"COVID-секторът е пълен на 110%, вероятно след няколко часа ще се напълни до 130%. Сега една млада жена я върнах, тя е с малка пневмония. Гледаме да прецезираме много хоспитализациите и по-леките пневмонии да ги връщаме вкъщи и им препоръчвам да запалят свещ и да се молят Богу да не се усложнят", каза д-р Петър Георгиев, управител на СБАЛПФЗ-Благоевград.

Трима души от персонала на белодробната болница също са с COVID-пневмонии. По-сериозно е състоянието на лекаря. Към момента той е настанен в COVID-отделението, в което работи.

Притеснително е положението и в Центъра за спешна медицинска помощ в Сапарева баня. С COVID-19 са 5-ма от общо 18-те служители - лекар, две медицински сестри и двама шофьори.

"Бяха веднага сложени под карантина, преобразува се графика, има хора, които дежурят. Така че няма нужда за сега от допълнителна помощ. Ако се наложи разбира се ще командироваме от тук екипи, но за сега не се налага", каза д-р Стефан Чепенков, зам.-директор на ЦСМП-Кюстендил.

Една от заразените сестри в Спешния център е в по-тежко състояние и се лекува в болницата в Дупница, останалите са под карантина в домовете си.

По-строги мерки са въведени от днес и в Сандански. Отменят се всички масови и развлекателни мероприятия на открито и закрито, репетиции и спортни занимания. Задължителното става и носенето на защитна маска на територията на Общинския и Животински пазар в курортния град. Въвежда се и по-строг контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти стават доброволци на първа линия в помощ на лекарите от Пловдив
Студенти стават доброволци на първа линия в помощ на лекарите от Пловдив
Елена Динева излезе от ареста
Елена Динева излезе от ареста