НОВИНИ

214,6 млн. лева за лични асистенти в бюджета за догодина

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:04, 23.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

214,6 млн. лева за лични асистенти са заложени в бюджета за догодина. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, при представяне на проект за промени в Закона за личната помощ. Допълнително по Закона за социалните услуги са отделени още 85 млн. лева.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Законът за личната помощ продължава да действа. Внасяме промени, така че да стане по-приложим. Асистентите ще продължат да работят на трудови договори. С увеличението на минималната работна заплата от 730 лева ще получава 930 лева всеки асистент.

Министърът каза още, че искат да се обърне повече внимание на качеството на личната помощ.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Законът за личната помощ трябва да действа заедно със Закона за социалните услуги. Съвместно средствата, които са определени са 214,6 милиона за лични асистенти. В закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева за асистентски услуги.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъде обхваната и патронажната грижа. Едва 8% от ползвателите на този закон са деца. 40 955 са дали заявка за лична помощ, стана ясно още на брифинга.

Адриана Стоименова - заместник-министър на труда и социалната политика: От 1 януари на 670 000 ще имат право да се включат в закона за личната помощ. Промени трябва да има по отношение на контрола. Няма как от 1 януари над 670 000 лични асистенти да бъдат намерени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Динева излиза на свобода
Елена Динева излиза на свобода
Хванаха шестима нелегални мигранти на АМ "Тракия"
Хванаха шестима нелегални мигранти на АМ "Тракия"