НОВИНИ

Държавата е събрала 8 от 700 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Божков

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 23.10.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Държавата е събрала 8 от над 695 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Васил Божков. Това стана ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол на въпрос на опозицията.

През 2019 г. разформированата вече Комисия по хазарта е образувала 8 акта за установяване на публични държавни вземания на 4 компании на Васил Божков. Тези 8 акта са прехвърлени към Приходната агенция, която е наложила запор и обезпечителни мерки и е образувала изпълнителни производства срещу тези компании. Въпреки всички тези действия до момента събраната сума е 8 млн. лева.

3 от наложените запори са били отменени преди една седмица от Административния съд в София.

"През 2020 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. лева. В това число главница 556 млн. и лихви в размер на 137 млн. лева. Към момента част от наложените обезпечителни мерки от публичните изпълнители на НАП са обжалвани по съдебен ред и не са придобили стабилитет. Независимо от горното събраните в НАП суми за погасяване на посочените задължения към 21.10 са в размер на 8 млн. лв.", каза Кирил Ананиев.

Владислав Горанов: Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган

"От вашия отговор е ясно, че НАП е събрала трохички, 75 000 лв., 8 млн. лв., 700 млн. лв. не са събрани, защото НАП и ДКХ най-вероятно в престъпно съгласие с представители на хазарта са лишили държавата от 700 млн. И няма да съберете нищо. Не казахте, че Софийският градски административен съд е започнал да отменя актовете на НАП-София", каза Румен Гечев от ПГ на "БСП за България".

По отношение на казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик" Кирил Ананиев заяви, че и в момента държавата се опитва да помогне на всички засегнати български граждани. Те са около 200 000. Ликвидаторите са дали дума, че ще продължат да събират вземания от тази компания дори и след изтичане на законоустановения срок.

Социалният министър Деница Сачева също отговаряше на депутатски питания. Тя заяви, че догодина средната пенсия ще стане 488 лв., което е увеличено с 18%.

В Кипър откриха процедура за ликвидацията на "Олимпик"

"За разлика от предходни години, когато минималният и максималният размер на пенсиите се променяха от 1 юли, през 2021 техните размери ще се повишат още от 1 януари. С предложеното увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева се повишава нейният размер с 20%. Това води до ръст на минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, които са процент от нея. Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука или професионална болест и наследствените пенсии. Също с 20 на сто от 1 януари се повишава максималния размер на получаваната една или повече пенсии от 1200 на 1440", каза Сачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издигат плоча на Антонио Кръстев в Хасково
Издигат плоча на Антонио Кръстев в Хасково
Определиха идеалната възраст за сключване на щастлив брак
Определиха идеалната възраст за сключване на щастлив брак