Държавата е събрала 8 от 700 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Божков

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 23.10.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Държавата е събрала 8 от над 695 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Васил Божков. Това стана ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол на въпрос на опозицията.

През 2019 г. разформированата вече Комисия по хазарта е образувала 8 акта за установяване на публични държавни вземания на 4 компании на Васил Божков. Тези 8 акта са прехвърлени към Приходната агенция, която е наложила запор и обезпечителни мерки и е образувала изпълнителни производства срещу тези компании. Въпреки всички тези действия до момента събраната сума е 8 млн. лева.

3 от наложените запори са били отменени преди една седмица от Административния съд в София.

"През 2020 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. лева. В това число главница 556 млн. и лихви в размер на 137 млн. лева. Към момента част от наложените обезпечителни мерки от публичните изпълнители на НАП са обжалвани по съдебен ред и не са придобили стабилитет. Независимо от горното събраните в НАП суми за погасяване на посочените задължения към 21.10 са в размер на 8 млн. лв.", каза Кирил Ананиев.

Владислав Горанов: Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган

"От вашия отговор е ясно, че НАП е събрала трохички, 75 000 лв., 8 млн. лв., 700 млн. лв. не са събрани, защото НАП и ДКХ най-вероятно в престъпно съгласие с представители на хазарта са лишили държавата от 700 млн. И няма да съберете нищо. Не казахте, че Софийският градски административен съд е започнал да отменя актовете на НАП-София", каза Румен Гечев от ПГ на "БСП за България".

По отношение на казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик" Кирил Ананиев заяви, че и в момента държавата се опитва да помогне на всички засегнати български граждани. Те са около 200 000. Ликвидаторите са дали дума, че ще продължат да събират вземания от тази компания дори и след изтичане на законоустановения срок.

Социалният министър Деница Сачева също отговаряше на депутатски питания. Тя заяви, че догодина средната пенсия ще стане 488 лв., което е увеличено с 18%.

В Кипър откриха процедура за ликвидацията на "Олимпик"

"За разлика от предходни години, когато минималният и максималният размер на пенсиите се променяха от 1 юли, през 2021 техните размери ще се повишат още от 1 януари. С предложеното увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева се повишава нейният размер с 20%. Това води до ръст на минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, които са процент от нея. Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука или професионална болест и наследствените пенсии. Също с 20 на сто от 1 януари се повишава максималния размер на получаваната една или повече пенсии от 1200 на 1440", каза Сачева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дългогодишният водещ на предаването "Атлас" по БНТ получи орден "Св. св. Кирил и Методий"
Дългогодишният водещ на предаването "Атлас" по БНТ получи орден "Св. св. Кирил и Методий"
Определиха идеалната възраст за сключване на щастлив брак
Определиха идеалната възраст за сключване на щастлив брак