НОВИНИ

Как собствениците на заведения приемат затягането на мерките?

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
10:00, 23.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Затягането на мерките заради нарастващия брой на заразените с коронавирус са факт вече и в заведенията и баровете. Въпреки това те няма да затварят. Строго обаче ще се следи спазват ли се мерките при посещения.

В заведенията от маса до маса трябва да има поне метър и половина разстояние. Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България припомни, че се променя капацитетът на нощните заведения от 1 човек на квадратен метър до 1 човек на 2 квадратни метра. Според него, по този начин ще се ограничи бройката на хората, които влизат в тези заведения.

Какви нови мерки влизат в сила от полунощ във връзка с епидемията

"Не са точно 50% чисто математически, но да кажем, че наполовина ще се намалят хората, които влизат в нощните заведения, отколкото беше досега. По принцип всяко едно ограничение не е добро за бизнеса, особено при нас със спадналото потребление, защото дори да няма никакви ограничения, пак спадът на оборота е между 35 и 50% за различните заведения по данни на собствениците на заведенията", коментира Коларов.

Според него клиентите сами си поставят ограничения за излизане и посещения по заведенията, и апелира хората да не се притесняват, защото в повечето от заведенията са взети всички необходими мерки за дистанция и дезинфекция.

Властта и бизнесът се договориха за намаляване капацитета на нощните заведения

Коларов е против дезинфектанти да има на всяка маса, според него важното е да има на входа и на видни места.

"Ние каквото и да правим, каквито и мерки да вземем, ако клиентите не се съобразяват и нямат съзнанието, че наистина ни се налага да живеем с този вирус, ние без тях нищо не можем да направим", допълни той.

На въпрос ще има ли увеличение в цените заради намаления капацитет, Коларов отговори, че не би трябвало да има такова нещо, въпреки че при намаления капацитет оборотът ще е по-нисък. Според него хората в момента харчат по-малко - ако преди са харчели по 20-25 лв. в заведение, в момента харчат около 15 лв. на човек в ресторант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изгониха от парламента депутата от БСП Росен Малинов, отказал да сложи маска
Изгониха от парламента депутата от БСП Росен Малинов, отказал да сложи маска
Проф. Байкова: Добре е да прекарваме до 40 минути в централната част на деня на слънце
Проф. Байкова: Добре е да прекарваме до 40 минути в централната част на деня на слънце