This is a modal window.
Затягането на мерките заради нарастващия брой на заразените с коронавирус са факт вече и в заведенията и баровете. Въпреки това те няма да затварят. Строго обаче ще се следи спазват ли се мерките при посещения.
В заведенията от маса до маса трябва да има поне метър и половина разстояние. Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България припомни, че се променя капацитетът на нощните заведения от 1 човек на квадратен метър до 1 човек на 2 квадратни метра. Според него, по този начин ще се ограничи бройката на хората, които влизат в тези заведения.
Какви нови мерки влизат в сила от полунощ във връзка с епидемията
"Не са точно 50% чисто математически, но да кажем, че наполовина ще се намалят хората, които влизат в нощните заведения, отколкото беше досега. По принцип всяко едно ограничение не е добро за бизнеса, особено при нас със спадналото потребление, защото дори да няма никакви ограничения, пак спадът на оборота е между 35 и 50% за различните заведения по данни на собствениците на заведенията", коментира Коларов.
Според него клиентите сами си поставят ограничения за излизане и посещения по заведенията, и апелира хората да не се притесняват, защото в повечето от заведенията са взети всички необходими мерки за дистанция и дезинфекция.
Властта и бизнесът се договориха за намаляване капацитета на нощните заведения
Коларов е против дезинфектанти да има на всяка маса, според него важното е да има на входа и на видни места.
"Ние каквото и да правим, каквито и мерки да вземем, ако клиентите не се съобразяват и нямат съзнанието, че наистина ни се налага да живеем с този вирус, ние без тях нищо не можем да направим", допълни той.
На въпрос ще има ли увеличение в цените заради намаления капацитет, Коларов отговори, че не би трябвало да има такова нещо, въпреки че при намаления капацитет оборотът ще е по-нисък. Според него хората в момента харчат по-малко - ако преди са харчели по 20-25 лв. в заведение, в момента харчат около 15 лв. на човек в ресторант.