Обмислят разкриване на COVID отделение в болницата в Провадия

от БНТ
09:10, 23.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Заради бързото нарастване на заразените с COVID-19 инфекциозните отделения във Варна работят на прeдела си.

В момента се обсъжда вариантът да бъде разкрито COVID отделение в болницата в Провадия. Очаква се там да бъдат открити 10 легла. Проблемът е липсата на медицински персонал и достатъчно квалифицирани кадри инфекционисти, които да лекуват пациентите с коронавирус. Заради очаквания ръст на заболели през следващите няколко месеца от Областния кризисен щаб във Варна ще настояват всички болници в града да увеличат двойно капацитета си за COVID отделения.

Областният управител Стоян Пасев припомни, че през март, по време на първата вълна в областта са открити 300 легла без оборудваната зала при извънредното положение.

"Болниците са готови за двойно на това, което в момента са дали като свободни легла - 120, до 300 легла спокойно може да станат на територията на област Варна. Човешкият фактор е основният проблем - няма доктори, надявам се да се помогне с медицински кадри от университета. Ние сме от малкото градове, които имат медицински университет на територията на областта, така че надявам се да прехвърляме кадри и от други болници, така че да запълним тази ниша", коментира областният управител.

Той обясни, че болницата в Девня е ремонтирана, но за съжаление има само един доктор и една медицинска сестра, и там е най-тежко положението. В Провадия доктори, макар и възрастни, има и те имат желание да работят.

Стоян Пасев заяви, че в момента идват пациенти и от съседни области - Шумен, Търговище, Разград, Бургас, а има и от София, затова леглата няма как да стигнат.

"Към днешна дата, имаме 10 свободни легла, но има и такива чакащи, които нямат положителен тест, но са с всичката симптоматика, т.е., тези, които идват от малките области поради липсата на лаборатории, изчакват до края на работния ден да излезе тяхната проба. Така че там са още 20-ина легла, от които половината поне са с доказан COVID-19", допълни Пасев.

Според него, до края на деня ще се напълнят и тези 20 легла, с които разполага област Варна.

"Ако трябва, ще се затварят цели болници, за да се откриват COVID отделения, това е жизнено важно. Думичката "няма" не фигурира поне в моя речник. Има болници, които имат свободни легла, действително в други отделения, трябва да се направи комбинация да се освободят още легла за нуждаещите се, иначе сме пред алтернативата да оставим хората на улицата", коментира областният управител.

Огнища на територията на областта няма, а големият резултат се дължи на дифузно разпространение. Започнали са масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как хората приемат задължителното носене на маски на открито?
Как хората приемат задължителното носене на маски на открито?
Русия и САЩ вече не са двете супер сили в света, според Путин
Русия и САЩ вече не са двете супер сили в света, според Путин