НОВИНИ

Как Европа се справя с втората вълна на коронавируса?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:11, 23.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с коронавируса в Европа изглежда все по-сериозна. Европейската комисия публикува карта, която се актуализира всяка седмица, за състоянието на всички държави от ЕС. Последната карта показва, че почти цяла Европа вече е червена - това означава: много заразени.

В Белгия от миналата седмица са затворени всички кафенета, ресторанти, въведен е вечерен час от 23:00 до 5:00 ч., а хората, които излизат през това време, биват проверявани. Носенето на маски въобще не се поставя под въпрос. Местата за носенето им са много добре обозначени. Така че мерките се затягат и хората свикват с тях. Разбира се, настроения имаше заради затварянето на кафенетата и на ресторантите, но властите реагираха много бързо и взеха решение за пакет от финансови и икономически мерки като стимул за хората, които неопределено време трябва да бъдат затворени.

Чехия затваря повечето магазини и ограничава пътуванията

Европейската комисия и всички европейски институции сега се опитват да изработват обща политика за повече координация в мерките, които държавите вземат. В същото време и това се повтаря многократно, здравеопазването остава в правомощията на националните държави, така че не могат да се очакват и много неща от Брюксел.

Испания е първата страна в ЕС, отбелязала над 1 милион заразени от COVID-19

В правомощия на националните държави остава и това дали ще се въведе отново затваряне на държави и ограничение на движението на хората. Вчера например, Дания въведе ограничения за туристи от Нидерландия и Германия.

Словения въведе вечерен час, Ирландия - пълна карантина

Брюксел единствено може да организира да има повече координация и комуникация между отделните държави. На последната среща на върха лидерите се разбраха, че те лично ще координират действията на държавите. Другата седмица се очаква отново виртуална среща на върха, на която пак ще се говори за ситуацията с пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали и четирима ранени при тежка катастрофа на пътя Монтана - Видин
Двама загинали и четирима ранени при тежка катастрофа на пътя Монтана - Видин
На прага на силите си лекарите в Шумен остават сами на фронта срещу COVID-19
На прага на силите си лекарите в Шумен остават сами на фронта срещу COVID-19