НОВИНИ

Надгробни плочи на видни революционери се рушат в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 23.10.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Възпоменателни надгробни плочи на видни наши революционери и възрожденци, както и на войници, загинали в Първата световна война, се рушат в парка на Възрожденците в Русе. Граждани настояват общината да вземе спешни мерки за тяхното възстановяване.

В парка на Възрожденците са били погребани 12 национални герои, като Никола Обретенов, Панайот Хитов, Любен Каравелов, Баба Тонка, а също и 13 опълченци. Надгробните им плочи са разбити, напукани, а имената им едва се разчитат.

Добри Добрев помни мястото отпреди 60 години, когато е било гробищен парк. Възмутен е от сегашното състояние на гробниците и каменните плочи.

"Всичко се нуждае от голям, генерален ремонт. Е, погледнете – драсканици, покрива, тия красиви гробници, всичко това иска грижи и пари. Трябва да се направи, това е в центъра на града, любимо място на русенци”, смята той.

Освен че се рушат, паметните плочи вече почти не се забелязват от тревата, не са и оградени.

"Човек може да ги настъпи, може и да падне. Пантеона го направиха, това е точно на 20 см от него, могат да оправят и тях”, коментира Ния Узунова.

Паметните плочи са поставени, след като са били разрушени гробовете на опълченците, за да бъдат преместени в Пантеона на възрожденците. В парка обаче са погребани и чуждестранни войници, загинали в Първата световна война.

"Има различни военни гробища. Има френско, английско, австро-унгарско. Дори и в момента има крипта, католическа с кости, от две части – под земята, която е или тенис кортове, или място за разхождане на кучета”,коментира историкът Иво Жейнов.

Той има идея в Парка на възрожденците да бъде изградена мемориална алея.

"Ние можем да възстановим паметта за тези исторически събития. Въпросът има различни измерения. Освен чисто исторически, може да бъде и туристически, защото знаете в Русе всяка години с корабите пристигат около 14-16 хиляди туристи и за тях ще бъде много впечатляващо да видят мемориални знаци на загиналите техни войници”, допълва историкът.

По инициатива на общинския съветник Дилян Саманджиев тази идея, както и възможността Паркът на възрожденците да се превърне в открит исторически музей, ще бъдат обсъдени в местния парламент.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технически експертизи ще установят дали е можело да се избегне тежкият инцидент на Аспаруховия мост
Технически експертизи ще установят дали е можело да се избегне тежкият инцидент на Аспаруховия мост
Все повече магазини затварят в Благоевград
Все повече магазини затварят в Благоевград