НОВИНИ

Завърши финалният предизборен дебат между Тръмп и Байдън

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:25, 23.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Последен телевизионен дебат преди изборите между претендентите за Белия дом. Телевизионният сблъсък между Доналд Тръмп и Джо Байдън се състоя в Нашвил, щата Тенеси. COVID-19 беше една от шестте теми, по които двамата изложиха позициите си.

Дебатът в Нашвил беше далеч от хаоса на предишния в Кливланд. Този път участниците не се прекъсваха и обиждаха, а се изслушваха и дори, когато атакуваха другия, тонът беше премерен.

Изглежда проработи и бутонът за изключване на микрофона - или поне заплахата да бъде използван. По регламент този път думата на говорещия трябваше да бъде отнета след изтичането на определеното за отговор време. Нямаше и плексигласова преграда, както на вицепрезидентския дебат.

"След новините": Тръмп или Байдън? Нажежени изборни страсти в САЩ

Очаквано, темата за COVID-19 беше водеща. Доналд Тръмп повтори, че ваксината ще е готова до седмици и посочи себе си като доказателство за ефективността на новите лекарства срещу болестта.

"Учим се да живеем с вируса, нямаме избор. Не можем да се заключим, както Джо прави. Той има тази способност да се затваря. Трябва да се съвземем, не можем да затворим нацията. Нужно е да отворим училищата. Не можем да затворим нацията, в противен случай няма да я имате", заяви Тръмп.

Джо Байдън, на свой ред, подчерта огромния брой жертви на вируса в Съединените щати и обвини президента, че е подценил риска и отказва да поеме отговорност.

"Същият този човек ви каза, че всичко ще отмине до Великден. После ви каза да не се тревожите, защото ще приключи през лятото. Сега навлизаме в мрачна, тъмна зима. А той няма ясен план. Не е ясно дали ще има налична ваксина до лятото на следващата година, която да е достъпна за повечето американци", отвърна Байдън.

Две седмици до изборите в САЩ: Тръмп и Байдън с взаимни атаки на тема COVID-19

Тръмп и Байдън си отправиха взаимни обвинения за връзки с Китай и Русия. Действащият президент спомена за съмнителни плащания и поиска от опонента си да обясни защо семейството на Байдън е получило три и половина милиона долара от Русия. Тръмп намеси в дебата и сина на Байдън, обвинявайки демократа, че се е възползвал от бизнес сделките на сина си Хънтър в Украйна и Китай.

В отговор Джо Байдън беше категоричен, че никога не е получавал пари от друга държава, но пък Тръмп плаща данъци и има тайна банкова сметка в Китай.



По време на дебата, който включваше шест основни теми, бяха засегнати също въпроси за икономиката, здравеопазването и расизма. Байдън критикува политиката на Тръмп към децата имигранти, а президентът, на свой ред, е категоричен, че чужденците трябва да влизат законно в САЩ.

"Аз съм последният в тази зала, който може да бъде наречен расист", увери Тръмп.

"Това е един от най-расистките президенти в съвременна ни история, който налива бензин във всеки расистки пожар, всеки път", категоричен беше Байдън.

Кой е победителят от дебата е рано да се каже, но според наблюдатели това са преди всичко зрителите, които този път са наблюдавали конструктивна размяна на позиции при запазването на уважителен тон. Положителна е и оценката за модератора - журналистката от NBC Кристин Улкър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наложиха вечерен час в Гърция, Франция и Северна Италия
Наложиха вечерен час в Гърция, Франция и Северна Италия
От днес: По-малко посетители в нощните заведения
От днес: По-малко посетители в нощните заведения