НОВИНИ

Стара Загора е с най-мръсния въздух в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 22.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Регионални

Стара Загора е с най-мръсния въздух в Европейския съюз. Това сочи доклад на Европейски алианс за обществено здраве. Той е изготвен от неправителствени организации в 10 европейски държави, сред които и България.

Властите в Стара Загора, обаче категорично отричат това.

Според документа в област Стара Загора най-голямо е замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици и серен диоксид. Качеството на въздуха там се следи 24 часа чрез автоматична измервателна станция, данните от която постъпват в реално време в Изпълнителната агенция по околна среда. От Община Стара заявиха, че през последните 7 години няма превишаване на нормите за прах. Дори напротив, качеството се е подобрило.

Мариана Георгиева, началник отдел "Екология", Община Стара Загора: От 2013 г. до настоящия момент няма превишение на нито един час на средночасовата норма със серен диоксид. От 2013 г. измерванията показват, че има трайна тенденция за намаляване на нивата на фините прахови частици, като намаляването е както на броя превишения среднодневни превишения, така и на средногодишната норма.

Хората казват, че като във всеки голям град въздухът е мръсен. Автомобилният трафик и печките на твърдо гориво са основните замърсители.

През последните години няма и увеличена заболеваемост от белодробни заболявания.

Проф. Йовчо Йовчев, директор УМБАЛ-Стара Загора: Това което разполагаме като информация на територията на лечебното заведение през изтеклите три години тенденция за увеличение на броя на заболяванията, както и за увеличение на смъртните случаи не се установява.

Областният управител на Стара Загора определи доклада като несериозен.

Гергана Микова, областен управител: За мен това е доста несериозно меко казано, защото бих могла да използвам и по-категоричен израз. Да не говорим, че е и твърдо безотговорно да се хвърля такава информация в общественото пространство.

А в Община Стара Загора с цел подобряване на качеството на въздуха започна преминаване на домакинствата от отопление на дърва към алтернативно екологично отопление.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу проект за добив на злато в Болярово
Недоволство срещу проект за добив на злато в Болярово
Седем F-16 от ВВС на САЩ и български МиГ-29 патрулират над Черно море
Седем F-16 от ВВС на САЩ и български МиГ-29 патрулират над Черно море