НОВИНИ

Дебатът във ВСС: Ще бъде ли прекратен мандатът на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 22.10.2020
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Висшият съдебен съвет обсъди призива на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и позицията на Асоциацията на прокурорите в защита на Иван Гешев. След три часа разгорещени спорове и размяна на остри реплики дебатът беше прекратен, а решение не беше взето. По същото време пред сградата на Съвета имаше протест на сдружение БОЕЦ.

В началото на заседанието главният прокурор обясни, че няма да участва в дебата по тази точка.

Иван Гешев не назова директно, че говори за призива на Съюза на съдиите, но стана ясно, че в този документ той вижда цитирам: "коментари с елемент на съждения с политически отенък".

Иван Гешев категорично отхвърли тезата, че срещите му с възрастни хора, жертви на престъпления е поставил в неравнопоставено положение пострадалите от тези деяния.

Иван Гешев, главен прокурор: Аз не се срамувам от това ,че се срещам с пострадали хора. Напротив, прокуратурата си върши работата, а държавата е длъжник на възрастните хора.

Според Гешев на поставените от Съюза на съдиите въпроси е отговорено два пъти. Един път пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, а след това и по време на изслушването му в Народното събрание.

В оттеглянето на главния прокурор от дебата, председателят на ВКС Лозан Панов видя поредно доказателство, че обвинител номер едно бил недосегаем.

Лозан Панов, председател на ВКС: Тук става дума за главния прокурор и неговите действия , които провокираха напрежение в цялата държава. Ето защо когато 3 месеца се иска оставката на Гешев, при тази безпрецедентна резолюция на ЕП,смятам , че е прекалено закъсняла реакцията на ВСС по този важен въпрос.

Членове на ВСС напомниха, че Съдийската колегия на Съвета е задавала въпроси и към Лозан Панов, а той дори не се явил на заседание, за да отговори.

Основателят на Съюза на съдиите Севдалин Мавров отбеляза, че не е бил поканен на общото събрание на организацията, което е приело призива към ВСС. И изрази съмнение в тезата, че главният прокурор има първостепенна роля в избора на председатели на върховните съдилища.

Севдалин Мавров, член на ВСС - съдийска колегия: Г-н Панов, бившият главен прокурор, Сотир Цацаров, изигра ли първостепенна роля за вашия избор като председател на ВКС.

Лозан Панов, председател на ВКС: Питайте го него, г-н Мавров. Питайте го него.

Заседанието на Съвета беше съпроводено от протест на сдружение БОЕЦ пред сградата с искане за оставката на Иван Гешев от поста главен прокурор. Към протестиращите се присъедини и бившия правосъден министър Христо Иванов.

Христо Иванов, председател на "Да, България": Всичко, което извърши Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза и безпрецедентен удар върху българското правосъдие, включително и в международен план, включително и в европейски план. Аз не мога да си представя повече основания някой магистрат да даде, за да бъде дисциплинарно освободен.

След три часа дебат и само с три гласа против - на Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева, Висшият съдебен съвет прекрати обсъждането без да вземе решение.

Представляващият съвета Боян Магдалинчев подчерта, че на първо място вносителят Лозан Панов не е предложил проект за решение, а на второ няма основание за започване на процедура за прекратяване на мандата. Магдалинчев даде и пример какво действие на някой от тримата големи в Съдебната система може да счита за "уронване на престижа на съдебната власт".

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Неплащането на данъци от магистрат какво е?!? Уронване престижа на правосъдието - категорично!

Предложение за стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор или на председател на върховен съд може да се прави само от трима членове, съответно на прокурорската или съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем F-16 от ВВС на САЩ и български МиГ-29 патрулират над Черно море
Седем F-16 от ВВС на САЩ и български МиГ-29 патрулират над Черно море
Как ще бъдат разпределени парите в следващия бюджет?
Как ще бъдат разпределени парите в следващия бюджет?