Експерт: В България се правят малко тестове на глава от населението

от БНТ
19:34, 22.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още

В България се правят относително малко тестове на глава от населението. Това каза Недялко Калъчев - директор на една от големите лаборатории, сертифицирани да правят изследвания за коронавирус у нас. В предаването "Още от деня" той обрисува картината на лабораторната дейност по линия на диагностиката на COVID-19.

Според специалиста не можем да се преборим с епидемията в страната, ако нямаме реална представа за броя на вирусоносителите. Недостатъчният обхват на тестуването оставя голям брой неразкрити вирусоносители, които се движат свободно сред обществото.

Калъчев смята, че властите от месеци са предвидили нарастването на случаите на коронавирус през есента. Въпреки това не са направили достатъчно, за да осигурят база за масово тестване на населението.

Работи се с полуавтоматични методики. У нас липсват т.нар. молекулярни автомати - важна част от процеса за биологични изследвания. От друга страна отскоро са създадени достатъчно работещи лаборатории.

Отделно, сериозен проблем, по думите му, остава недостигът на кадри в лабораториите, особено за пробовзимането, което е рисково и уморително.

Калъчев обясни и спецификата на бързите антигенни тестове.

"Бързите антигенни тестове са идеално средство за бърза диагностика на пациенти с клиника... и няма никакъв смисъл да се повтаря те. Тук подходът отново бива сгрешен. Положителният бърз тест си е положителен и там няма какво толкова да се повтаря. Ясно, че този пациент има коронавирусна инфекция."

В този случай не е нужно да се хвърлят излишни пари и резултатът да се препотвърждава с PCR тест. Проблемът е, по думите на Калъчев, когато пациентът има клиника, а бързият му тест е отрицателен. Тогава е необходимо евентуално той да се повтори и да има мехавизэъм, по който личните лекари или специалистите от извънболничната дейност да могат да поръчат другото изследване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Салчев: Бързите тестове по направление от личните лекари ще се заплащат от НЗОК
Проф. Салчев: Бързите тестове по направление от личните лекари ще се заплащат от НЗОК
Пожарникари, полицаи и служители от телефон 112 протестираха в Русе
Пожарникари, полицаи и служители от телефон 112 протестираха в Русе