НОВИНИ

Технически експертизи ще установят дали е можело да се избегне тежкият инцидент на Аспаруховия мост

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 23.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Трагичният инцидент, който стана вчера във Варна - тежкотоварен автомобил падна от Аспаруховия мост, а шофьорът загина на място, поражда много въпроси. Можеше ли трагедията да бъде предотвратена, като се има предвид, че камионът не се е движил с превишена скорост. Предпазната мантинела също не е успяла да спре товарната кола.

Предстоят да се направят технически експертизи, за да се установи каква е причината за тежката катастрофа. Според очевидци, първоначално тежката кола е увиснала, преди да падне от моста.

Веднага след инцидента, от Агенция "Пътна инфраструктура" публикуваха доклад, според който Аспаруховият мост е в добро общо състояние. Заключението и изводите са направени от независими експерти след възлагане от регионалния министър.

Камион падна от Аспаруховия мост, шофьорът загина

Христо Димитров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи коментира предполагаемите причини.

"Ако е внезапно влошаване на здравословното състояние, нищо не може да се направи. Техническа неизправност ако има, все пак за нашите стандарти е сравнително нов камионът, и остават мантинелите. Според експертизата мостът е в добро техническо състояние и в момента не можем да го коментираме".

Той обаче допълни, че от доста време в публичното пространство има коментари на специалисти, които твърдят и със снимков материал, че мостът е в доста окаяно състояние. Димитров каза още, че назад в годините са помагали за решаването на подобни казуси, но когато е имало мост с изгнили мантинели и пропаднали парапети, и след намеса от пътната агенция са подменяли тези съоръжения.

Според Димитров най-вероятно има такава мантинела, която може да спре толкова тежко превозно средство и даде за пример, че в Западна Европа на някои места използват доста сериозно бетонови блокове за разделяне на потока по магистралите, които спират дори тежки военни машини.

"Техническите експертизи ще покажат какво е било състоянието на мантинелата, дали е можело да издържи и дали е била стандартна", коментира Димитров.

Експертът посъветва гражданите да подават сигнали, защото с помощта на експертите и медиите доста от нещата могат да се променят, но според него първото и най-важно условие е държавната воля.

"Статистиката показва, че в Европа онези държави, които са започнали преди 40-50 години по-сериозни мерки, това са отличниците днес по брой загинали на един милион, и това са Швеция, Англия", допълни Димитров.

Мантинелата и парапетът на мястото на инцидента са възстановени. Ремонтът е продължил до късно миналата вечер. В момента движението е нормално и няма големи задръствания.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5-има от Спешния център в Сапарева баня са с коронавирус
5-има от Спешния център в Сапарева баня са с коронавирус
Надгробни плочи на видни революционери се рушат в Русе
Надгробни плочи на видни революционери се рушат в Русе