НОВИНИ

Как хората приемат задължителното носене на маски на открито?

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 23.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Заразата е факт. Трябва да се предприемат някакви мерки, но държавата трябва да се съобрази с основните принципи, когато налага такива мерки. И трябва да го прави последователно. Това мнение изрази Мария Петрова, адвокат по медицинско право, в "Денят започва".

Ако ограничава граждански права, да ги ограничава по правно-адекватен начин, за да не изпада обществото в полемики "за" или "против" маските. Това би бил един първичен дебат като полезни ли са лекарствата, или вредни ли са ваксините. Този дисонанс в българското общество дойде от мерките, които бяха налагани и променяни, без да има житейска, правна или медицинска логика, обясни адвокат Петрова.

Хората в страха и тревогата си са склонни да се улавят за теории, които успокояват тревогата им, заяви Момчил Баев, експерт по обществено здраве. Той апелира за спокойствие и солидарност в обществото за справяне с пандемията.

Според него мерките трябва да се прилагат по-плавно, но ги определя като закъснели. "Имахме много месеци, в които контролът върху и преди това съществуващите мерки не беше достатъчен. И затова стигнахме до тези цифри", подчерта Баев.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойнев е заразен с коронавирус
Драгомир Стойнев е заразен с коронавирус
Обмислят разкриване на COVID отделение в болницата в Провадия
Обмислят разкриване на COVID отделение в болницата в Провадия