НОВИНИ

Седми ден на протест в Полша срещу забраните за абортите

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:12, 28.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Седми пореден ден продължават протестите в Полша срещу спорното решение на Конституционния съд от миналия четвъртък, което на практика забрани абортите.

Жени демонстрират масово във Варшава и други градове. Днес собственици на магазини, фризьорски салони и други бизнеси затвориха в знак на протест.

Миналия четвъртък Конституционният съд на страната определи за незаконно прекратяването на бременност, когато зародишът е с увреждания. Опонентите посочват, че това ще принуди някои жени да износят бебе, което няма да се роди живо.

59% от запитаните в социологическа анкета на "Газета Виборча" не одобряват решението и това е сериозен процент за силно католическата Полша. Но то предизвика гняв сред множеството жени, тъй като абортът вече е възможен само след изнасилване, кръвосмешение или опасност за здравето на майката, а това са едва 2% от случаите през последните години.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински обяви, че решението на Конституционен съд не може да бъде отменено и определи протестите като опит да бъде унищожена Полша.

Съдът беше сезиран от депутати на партията с аргумента, че премахването на увредения зародиш нарушава конституционната защита на живота на всяка личност. Решението поднови критиките, че след като съдът беше подложен на реформа, той е преди всичко лоялен на управляващата партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни валежи и гръмотевични бури в 5 области утре
Проливни валежи и гръмотевични бури в 5 области утре
Русия се сбогува с Ту-154: Днес беше последният граждански полет
Русия се сбогува с Ту-154: Днес беше последният граждански полет