НОВИНИ

Има ли недостиг на кръвна плазма и какви са условията за даряване?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:22, 28.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Здраве

Около 150 дози кръвна плазма от излекувани от коронавирус са дарени в Националната банка в София. Тя работи от средата на месец май и снабдява лечебните заведения в цялата страна. До момента обаче донорите са едва около 50.

Сема е преборила коронавируса преди около 2 месеца. Решила е да дари кръвна плазма, с която може да се лекува заразен в тежко състояние.

"Вече доста хора са го преболедували, ако се чувствате добре, здрави сте, просто помогнете. Не отнема много време", каза Сема Садъкова.

Процедурата отнема около 40 минути. Изискванията към донора - да е здрав, да са минали минимум 40 дни от положителния PCR тест и да е на възраст до 55 години.

"Това са хора, които се възстановяват от заболяване. И се приема, че в тази възраст рискът от придружаващи заболявания е минимален", каза д-р Юлия Велева - Национален център по трансфузионна хематология.

Друго изискване е донорът да представи положителен резултат от PCR тест.

"За да можем да сме категорични, че тези антитела, които ние ще предоставим с тази плазма, са точно срещу този вирус", каза д-р Юлия Велева - Национален център по трансфузионна хематология.

За момента кръвна плазма за лечение на болни от COVID-19 се дарява само във ВМА и Националния кръвен център в София.

"В другите центрове към моментна няма и такова голямо търсене. Най-голямо количество сме подали на Шумен. Към момента няма искане, което не е удовлетворено. Може да се забави от половин до 1 ден, чакайки карантинираната плазма да получи резултатите", каза д-р Николай Николов - директор на Националния център по трансфузионна хематология.

От Националния кръвен център са в готовност да приемат донори на плазма и през почивните, стига да има желаещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
112-та вечер на протест в София
112-та вечер на протест в София
Как ще работят заведенията и магазините при новите мерки
Как ще работят заведенията и магазините при новите мерки