Защо линейка с пациент обиколи няколко болници в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:24, 28.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Още

Епидемията в страната поставя много въпроси за здравната система у нас. На екипите в Спешна помощ в столицата все по-често им се случва да се лутат с пациенти между различните болници.

Кризата с липсата на легла и големият брой заразени медици изправят пред изпитание не само здравната система, но и пациентите. Ситуацията е динамична и заради това в много случаи се налага пациенти да прекарват по 3-4 часа в линейката преди да бъдат приети в болница.

За да има добра логистика между лечебните заведения, всеки ден те трябва да съобщават на Спешна помощ каква е ситуацията - къде има легла и къде няма, кои отделения са затворени и кои не, а информацията се обновява два пъти дневно - сутрин в 8 и вечер в 20.

Въпреки това обаче, наш екип стана свидетел как пациент обиколи няколко болници.

Около 17 ч снощи в Спешна помощ - София е получен сигнал за 94-годишна жена с пейсмейкър с аритмия. Екипът отива на адрес, а при пристигането си установява, че пациентката е и с тежка некроза на десния крак.

Пътят до консултация в лечебно заведение обаче е дълъг. Първата спирка е "Пирогов". Там обаче гнойно-септичното отделение е затворено заради коронавируса.

В позиция на "Пирогов" се посочва, че съставът на клиниката по гнойно-септична хирургия е засегнат от вируса и ще бъде затворена поне до 2 ноември. В такива случаи екипите на Спешна помощ трябва да преценят къде да закарат пациента.

Защо обаче спешният екип се насочва натам?

Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП - София: Вчера от "Пирогов" специално са ни дали отказ за неврологично отделение, вътрешно отделени и ковид отделение, в които няма легла и не могат да приемат пациенти. Т.е. гнойно септичната не ни е оказано, че е затворено и че не можем да караме там.

Заради усложнената ситуация с леглата в болниците и липсата на медицински персонал екипите на Спешна помощ много често се лутат между болниците.

Димитър Лунд, дежурен лекар в ЦСМП - София: Това е ежедневие.

Така спешният екип отива във ВМА, където консултативният кабинет работи до обяд. След около час чакане жената все пак е приета за консултация с хирург, както и за оплакванията в гръдната област във ВМА.

В писмена позиция оттам заявиха, че в болницата работи денонощно спешно отделение с дежурни медицински екипи.

"При необходимост от хоспитализация след оказана медицинска помощ по спешност, пациентите се приемат в стационара на ВМА, освен когато няма свободни легла в съответната клиника.

Вече 8 месеца всички лекари се борят със заразата. Голяма част от тях са на предела на силите си и напомнят, че пациенти и медици са от едната страна на барикадата. Коронавирусът е от другата.

Още за проблемите, пред които се изправят лекари и пациенти в условията на пандемия, гледайте тази неделя в "Денят започва с Георги Любенов". Наш екип дежури заедно със спешните медици в столицата и ще ви разкаже от първо лице как преминава една тяхна смяна. Адреналин, високи скорости и нечовешки усилия за изпълнение на Хипократовата клетва - в неделната сутрин по БНТ 1.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Централата за биогаз в село Труд започна поетапно спиране на работа
Централата за биогаз в село Труд започна поетапно спиране на работа
България е сред 5-те страни с най-много заразени туристи в Гърция
България е сред 5-те страни с най-много заразени туристи в Гърция