НОВИНИ

Не намериха доброволци за болницата във Велики Преслав

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 28.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
Още

В някои от здравните заведения вече няма специалисти, които да се грижат за болните, и лекарите и сестрите призовават доброволци да подпомогнат работата им. На този фон медици от общинската болница във Велики Преслав подадоха колективна оставка и се налага пациентите с коронавирус да се преместят в друго лечебно заведение.

От общинската болница "Св. Мина" направиха опит да намерят лекари и сестри, които да работят в COVID отделението чрез призив в социалните мрежи. След като никой не се отзова, се наложи управителят на здравното заведение проф. Петър Петров да влезе да работи като доброволец в COVID отделението. На други места в страната помагат пенсионирани лекари и студенти медици, но броят им е крайно недостатъчен. Нуждата от доброволци в болниците става все по-голяма с рязкото покачване на болните през последните дни. Във Велики Преслав пациентите с коронавирус трябва да бъдат преместени от общинската болница в друго здравно заведение, защото медиците, които се грижат за тях подадоха оставка.

COVID отделението във Велики Преслав остана само с един лекар

COVID отделението във Велики Преслав беше създадено, за да поеме увеличените случаи на заболели в Шуменско. В момента в него се лекуват 8 души, а за тях се грижат само един лекар и една медицинска сестра.

"За мен е неоправдано да поема този ангажимент като управител на болницата, поради липсата и на кадрови ресурс. Смятам, че COVID болните не могат да получат адекватната и качествена медицинска помощ", каза д-р Йошенка Ненчева, управител на МБАЛ-Велики Преслав.

"Настанените при нас болни с положителни тестове ще бъдат пренасочени към други лечебни заведения. Надявам се да преосмислите молбите, които сте подали, за да може да се опитаме да излезем от ситуацията", каза Янко Йорданов, кмет на община Велики Преслав.

Няма желаещи да работят и в COVID отделението на болница "Свети Мина" в Пловдив, където работят само двама лекари, а другите двама са в болнични, защото са с положителни проби. За да се покрият дежурствата, в работата доброволно се включва управителят на общинското здравно заведение.

"Шест сестри и трима лекари биха обезпечили, дори четирима биха обезпечили на 100% работата така, че да не се налага да надработват извънредно колегите, които са в момента. Апелирам към всички колеги, които имат възможност, да подадат една ръка", каза проф. Петър Петров - управител на болница "Свети Мина"-Пловдив.

Костадин Ангелов призова да спазваме мерките, за да съхраним и лекарите на България

Заради коронавируса две отделения във врачанската болница спират дейността си. Това се прави, за да бъде изпълнена заповедта на здравното министерство 10% от общия брой легла да бъдат отделени за болни с COVID-19.

"По-добре е временно да преустанови дейност отделението по рехабилитация и физиотерапия и отделението по кожни венерични болести, защото там елементът спешност не съществува практически", каза д-р Петър Керемедчиев - изп. директор на МБАЛ-Враца.

Персоналът на двете отделения е в отпуск, а 30-те легла ще се ползват за лечението на пациенти с коронавирус. Лечебното заведение има и специализирано отделение за пациенти с COVID-19, но заради високия брой заболели капацитетът му се изчерпва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
260 000 гимназисти минават на онлайн обучение от утре
260 000 гимназисти минават на онлайн обучение от утре
Президентството: Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за оставката на д-р Данчо Пенчев
Президентството: Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за оставката на д-р Данчо Пенчев