НОВИНИ

Кого се очаква да подкрепят латиноамериканците на изборите в САЩ?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:23, 28.10.2020
Чете се за: 01:36 мин.
САЩ

В Съединените щати остават само шест дни до президентските избори. Над 233 млн. души имат право на глас, а от тях около 32 млн. са представители на латиноамериканската общност. И Доналд Тръмп, и Джо Байдън се борят усилено да спечелят доверието на най-голямото малцинство.

32 млн. гласа, които могат изцяло да пренаредят политическата карта на Съединените щати. Никога досега Републиканци и Демократи не са се борили толкова усилено да спечелят гласовете на най-голямото етническо малцинство в страната. 13% от имащите право на глас в Щатите, са латиноамериканци - повече от чернокожите, които в по-голямата си част се очаква да подкрепят Джо Байдън.

Но кого ще предпочете латино общността? Тръмп или Байдън? Според проучване на Ройтерс, 53% от хората, които се самоопределят като част от латиноамериканската общност, ще гласуват за Демократическата партия. 30% са привърженици на Републиканците. Оказва се, че въпреки политиката срещу имигрантите и желанието му да построи стена по границата с Мексико, Доналд Тръмп е увеличил популярността си сред латиноамериканците по време на мандата си.

Кулпепър, щата Вирджиния. Около 20% от населението тук са латиноамериканци. Вирджиния има 13 места в електоралната колегия и хората тук знаят колко важен е гласът им. Александър е трето поколение американски гражданин, семейството му дошло от Хондурас. Казва, че Доналд Тръмп много е помогнал на неговата общност.

"Подкрепям всичко, което Доналд Тръмп прави. Той действително поставя Америка на първо място. Това, което се случва по границите ни, това, че прави всичко възможно престъпниците да не влизат в страната ни", каза Александър Вале, симпатизант на Тръмп.

Александър вярва, че администрацията на Тръмп е прокарала правилни политики и се опитва да убеди в това и други хора. Сред аргументите му са рекордно ниската безработица от времето преди пандемията и отказът на републиканците да затегнат режима върху оръжията.

"Младите латиноамериканци трябва да знаят, че Демократите не са единствената опция", каза Александър Вале, симпатизант на Тръмп.

Джудит е от Боливия, първо поколение американска гражданка. Учи право и е категорична, че Байдън е правилният човек за Белия дом.

"За мен и семейството ми е важно да знаем, че правата на имигрантите са защитени. Имам много приятели, които пострадаха от действията на Тръмп. Искаме да се чувстваме в безопасност в тази държава. Само Джо Байдън и Камала Харис могат да ни осигурят това. Ще гласувам за тях", каза Джудит Круз, симпатизант на Байдън.

Макар и в национален мащаб Байдън да запазва преднината си от около 10 пункта, той е много по-непопулярен сред латиноамериканците, отколкото беше Хилари Клинтън. Ще се окаже ли решаващ техният вот, ще стане ясно след 3 ноември.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии „По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция „САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затвори ГКПП "Промахон" за влизане на чужденци през нощта
Гърция затвори ГКПП "Промахон" за влизане на чужденци през нощта
В Испания влиза забрана за спонсориране от страна на хазартните компании
В Испания влиза забрана за спонсориране от страна на хазартните компании