НОВИНИ

Готови ли са студентите да се включат в битката срещу заразата?

Снимка: Архив/ БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 28.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Медиците в България имат нужда от подкрепа и призивите за доброволчество са насочени с надежди към най-младите, бъдещите здравни работници. Имат ли готовност студентите от Медицинския университет в София да помагат в борбата с коронавируса.

Към студентите е отправено предложение преди два дни. Това наистина трябва да бъде доброволно и в краен случай, уточни акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ-София.

Предложението е към стажантите, които са най-опитните студенти в шестата година от следването. Това са хората, които изкарват последната година по болници под формата на стажант-лекари.

"Колкото и да са опитни стажант-лекарите, те нямат капацитета, познанията да се справят с тежките усложнения на един COVID", смята акад. Лъчезар Трайков.

Лекарите са изтощени, алармира здравният министър

Според него този труд трябва да е заплатен.

"Разбирам необходимостта в държавата, не я подценявам. Бройките се увеличават, което означава, че ние сме готови да помогнем. Първо - ние лекарите, след това стажантите - там, където могат да бъдат полезни в отделение по белодробни болести, където няма COVID пациенти. Тогава опитните лекари от белодробното могат да отидат в COVID отделението да помагат", обясни акад. Лъчезар Трайков.

На същото мнение е и Видин Кирков, председател на Студентския съвет към МУ-София. По думите му това е един личен избор на всеки един стажант-лекар, който трябва да бъде добре обмислен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова повежда звезден отбор посланици на "Sofia Open 2020" (ВИДЕО)
Цвети Пиронкова повежда звезден отбор посланици на "Sofia Open 2020" (ВИДЕО)
Два късни гола спасиха Реал от нов резил, Интер също не спечели
Два късни гола спасиха Реал от нов резил, Интер също не спечели